Port
om te drinken en te eten
P
ort wordt in Portugal gemaakt door aan gistende wijn wijnalcohol toe te voegen. Het gistingsproces komt dan tot staan bij 15% alcohol. Omdat er nog onvergiste suiker in de wijn aanwezig is ontstaat een zoete (versterkte wijn) wijn van ongeveer 20% alcohol.Druivenrassen:
Bastardo, Donzelinho, Mourisco, Touriga, Tinta Francisca en Tinta Roriz
Wijnbouw:
Er zijn zo'n 25.000 wijnboeren Ze verkopen hun oogst grotendeels aan de grote porthuizen.Deze maken de Port wijn. De Porthuizen hebben meestal ook hun eigen wijn-goederen, de Quinta's.
Port dankt zijn naam aan de stad Porto, waar de meeste wijnhuizen hun hoofdvestiging hebben. De stad ligt zo'n 70 km. ten westen van de Douro valleij waar de druiven voor de port vandaan komen.
Bekende Porthuizen zijn: Barros, Borges, Burmeister, Calem, Cockburn, Croft, Da Silva, Delaforce, DOW, Duff Gordon, Ferreira, Fonseca, Foseca Guimarens, Gould Campbell, Graham, Hutcheson, Kopke, Martinez, Messias, Niepoort, Offley, Offley Boa Vista, Osborne, Quarles Harris, Ramos Pinto, Robertson Rebello Valente, Royal Oporto, Sandeman, Smith Woodhouse, Taylor, Van Zeller en Warre.
Soorten:
Vintage port
Vintage Port is de beste kwaliteit port. Het is wijn met jaartal dus uit één jaar. Alleen in de beste oogstjaren en van wijn afkomstig uit de beste wijngaarden worden vintage ports gemaakt. Een vintage port kan zeer lang rijpen. Na een rijpingstijd van twee tot drie jaar in vaten, wordt deze port gebotteld. Hij ontwikkelt zich verder op fles. Deze port kan meestal heel lang worden bewaard en vormt veel depot. 20 of meer % alcohol. De porthuizen mengen voor deze kwaliteits port wijn van verschillende wijngaarden.
b.v.
Taylor Vintage 1994
Single Vineyard Vintage
Deze wijnen zijn vintage ports afkomstig uit een wijngaard, de Quinta
b.v. :
Warre Quinta da Cavadinha 1991
Late Bottled Vintage ( LBV)
Late Bottled of LBV, is port uit één oogstjaar, die na vier tot zes jaar op fles wordt gebracht. Deze LBV is lichter van kleur en body dan een vintage en kan zodra deze in de winkel ligt worden gedronken.
b.v.: Osborne LBV 1989
Proefgegevens van:
Taylor LBV 1994: Geur: krachtige neus met rozijnen en alcohol. Smaak: Sterke smaak van rozijnen, chocolade en een lichte houttoon, goede afdronk. Smaak: 8,2 punten |
Taylor Vintage 1994: Kleur: diep purper met veel losse bestanddelen. Smaak: Citrus fruit en exotische kruiden, rozijnen. Smaak: kracht, rondeur, nog zeer jong en gesloten, maar zéér elegant en sexy, eucalyptus, licht citrus en noten, zéér complex, GEDULD. Vrouwelijk, wel kindermoord, Lafite-achtig, kan nog groeien! Smaak: 8,8 punten |
Colheita
Colheita is de derde vintage-variant De vatrijping van deze wijn is ten minste zeven jaar.
b.v.:
Kopke Colheita 1951Blends
Blended Ports zijn op vat gerijpt en ontwikkelen zich niet verder in de fles.
Meestal 19% alcohol. We onderscheiden: Ruby, Tawny, Vintage Character en Crusted PortRuby
is het jongste type rode port, is krachtig en fruitig. De meeste porthuizen laten deze port drie jaar rijpen. b.v.: Dow ruby portDaarnaast zijn er
Tawny ports. Vaak een mengsel van rode en witte port. Ook zijn er gerijpte Tawny ports. De beste Tawny’s krijgen hun smaak en licht bruine kleur door het langdurig rijpen op houten vaten. b.v.: Roberson tawny portVintage Character port
lijkt op een vintage port. Maar het is een blend van verschillende jaargangen, terwijl de wijn vier tot vijf jaar op fust rijpt. b.v.: Churchill Vintage characterCrusted Port
is een port die een "korst", dwz depot, in de fles vormt. Een goede port die een blend is van verschillende jonge wijnen, vroeg op fles gebotteld. b.v. Graham's Crusted PortWhite
Er bestaan droge en wat zoeter varianten van witte port. Ook ideaal om mee te koken. Bijvoorbeeld, zie foto links: Bevroren port sabyon met meloensaus.
Kijk voor recepten voor koken met port op:
EendenpootjesKijk voor proefgegevens op:
Data PortJaren voor Port:
Port jarenen:
Zelf Port makenVoor foto's::
Portugal Portugese wine èn Fotoindex14 èn Portugal Landschap Douro