Wijn en gezondheid Dat te veel wijn de gezondheid kan schaden moge bekend worden verondersteld. Maar twee tot drie glazen wijn per dag kunnen wonderen verrichten
RODE WIJN GOED VOOR TANDEN Zoenen schijnt goed te zijn voor je tanden. Maar rode wijn is dat ook! Weliswaar lijkt je gebit door de tannines soms een beetje grijs en door de kleurstoffen donker, de chemicaliën in de drank maken ondertussen wel mooi je tandvlees sterker. Onderzoekers van de universiteit van Quebec (Canada) ontdekten dat dit positieve effect vooral te danken is aan de stof polyphenol, die de wijn zijn rode kleur geeft. Het is niet het eerste onderzoek dat ons er toe aanspoort vooral nog een flesje open te trekken. In Oktober bleek ook al dat het drinken van rode wijn longkanker zou kunnen voorkomen en dat ook hartpatiënten baat hebben bij het regelmatig hanteren van de kurkentrekker. Nu weet iedereen natuurlijk ook, dat te veel alcohol nooit goed kan zijn. Voor wie bang is aan de drank te raken, hebben wij dan ook het goede nieuws, dat er druk wordt nagedacht over een pil, die al het goede in zich heeft van rode wijn zonder dat er alcohol aan te pas komt en dat de stof polyphenol ook voorkomt in groene thee, verse vruchten en groente. Longkanker Het drinken van rode wijn kan beschermen tegen longkanker. Witte wijn verhoogt het risico juist. Dat schrijven Spaanse wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Santiago de Compostela, donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax. De wetenschappers onderzochten het effect van verschillende soorten wijn op de ontwikkeling van de meest voorkomende en gevaarlijkste vorm van kanker. Volgens onderzoeksleider Juan Barros-Dios zorgde de consumptie van rode wijn voor een kleine, maar statistisch significante, vermindering van de ontwikkeling van longkanker. Rode wijn bevat looizuren, die werken als anti-oxidanten en schadelijke vrije radicalen afbreken. Ook zit in rode wijn resveratrol. Van die stof is bekend dat hij de ontwikkeling van tumoren kan afremmen. Dat zou de beschermende werking van de drank kunnen verklaren, aldus de onderzoekers. Witte wijn, schrijven de wetenschappers geruststellend, lijkt het risico op longkanker slechts zeer licht te verhogen. Dat zou komen door de ethanol die die drank bevat. Ethanol kan genen aantasten. Ook rode wijn bevat overigens ethanol, maar het risicoverhogende effect daarvan lijkt teniet te worden gedaan door de beschermende stoffen die in rode wijn zitten. Overigens benadrukken de Spaanse onderzoekers dat het weinig nut heeft om liters rode wijn per dag te gaan consumeren om geen longkanker te krijgen. Ze wijzen erop dat niet roken een veel betere bescherming biedt tegen de dodelijke ziekte.
Sociaal drinker heeft moeite met complexe taken Sociaal alcoholgebruik kan leiden tot veranderingen in het functioneren van de hersenen. Vanaf vijftien glazen per week zijn al nadelige effecten merkbaar bij het uitvoeren van complexe taken, zoals het verzinnen van werkwoorden of het sorteren van kaarten. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Suzanne Bijl van de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht 59 gezonde sociale drinkers van gemiddeld 50 jaar. De mannen dronken geen alcohol voor of tijdens het onderzoek. 'Alcohol scherpt brein' LONDEN - Een halve fles wijn per dag kan zorgen dat iemands hersenen beter werken, in het bijzonder als die iemand een vrouw is. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het University College in Londen, meldde de Britse krant The Sunday Telegraph zondag. Zelfs wie maar een glas wijn per week drinkt, heeft scherpere denkprocessen dan een geheelonthouder, stellen de onderzoekers. Dit gunstige effect van alcohol, dat te maken heeft met betere doorbloeding van de hersenen, is waar te nemen als iemand tot dertig eenheden alcohol - ongeveer vier tot vijf flessen wijn - in de week gebruikt. De wetenschappers konden niet onderzoeken wat het effect van meer alcohol was, maar zij vermoeden dat dronkenschap de eventuele positieve effecten teniet doet. De bevindingen van de onderzoekers - die onder leiding stonden van Sir Michael Marmot - zijn een verrassing voor de Britse gezondheidsautoriteiten, die vorige week nog waarschuwden voor de gevaren van alcoholgebruik. Uit recente gegevens blijkt dat een op de zes vrouwen in Groot-Brittannië meer drinkt dan de door de regering geadviseerde limiet van veertien eenheden per week. Voor mannen geldt een veilig geachte limiet van 21 eenheden per week. De onderzoekers namen bij meer dan 6000 Britse ambtenaren tests af die varieerden van rekenkundige problemen en taalvragen tot tests van het kortetermijngeheugen. De resultaten werden afgezet tegen de drinkgewoonten van de onderzochte personen. Daarbij ging het niet alleen om wijn, maar ook om andere alcoholische dranken. Uit de vergelijkingen bleek dat zelfs wie maar een glas wijn per week nam, beter scoorde dan geheelonthouders. Het effect was het duidelijkst bij vrouwen en het verbaasde de onderzoekers dat dat niet verminderde als de alcoholconsumptie groter werd. Degenen die het equivalent van een halve fles wijn of twee grote glazen bier per dag gebruikten, scoorden het best. De onderzoekers leidden daaruit af dat er een specifiek verband is tussen alcoholgebruik en cognitieve vaardigheiden. "Frequent drinken is misschien wel bevorderlijker dan alleen bij speciale gelegenheden drinken." Dat het effect van drank op cognitieve vaardigheden bij vrouwen groter is dan bij mannen, komt volgens de onderzoekers omdat vrouwen alcohol op een andere manier metaboliseren dan mannen. Zij waarschuwen wel dat de gunstige effecten van alcohol op de hersenen niet wegnemen dat drankgebruik kan leiden tot ziekten als kanker en levercirrhose en dat hun bevindingen niet moeten worden gebruikt als een excuus om meer te gaan drinken. De medisch directeur van de Medical Council on Alcohol zei in een reactie tegen The Sunday Telegraph dat het resultaat van de groep van Marmot bijdraagt aan eerder gevonden bewijzen dat matig drinken gezond kan zijn omdat het risico op hartziekten en beroertes erdoor verminderd kan worden. Hij vindt ook dat het publiek kennis moet kunnen nemen van dit laatste onderzoek "zodat de mensen zelf op feiten gebaseerde beslissingen kunnen nemen over alcoholconsumptie". 'Alcohol goed voor de botten' LONDEN - Gematigd gebruik van alcohol beschermt vrouwen mogelijk tegen de gevolgen van botontkalking. Dit blijkt uit een onderzoek van het St. Thomas Ziekenhuis in Londen. De studie is uitgevoerd onder 46 paren identieke vrouwelijke tweelingen, van wie er een circa acht alcoholconsumpties per week tot zich pleegt te nemen en de ander vrijwel geen alcoholhoudende drank drinkt. De vrouw die met mate drinkt, bleek sterkere botten te hebben dan haar geheelonthoudende zuster. Dit bleek uit metingen van de botdichtheid in de heup en in de wervelkolom. Het onderzoek toonde overigens geen direct verband tussen productie van botweefsel en de inname van alcohol. Wel werden conclusies van eerdere studies bevestigd, die aantoonden dat roken het ontstaan en ontwikkeling van osteoporosis of botontkalking bevordert. Een van de leiders van het onderzoek, professor Tim Spector, waarschuwde overigens voor overmatig gebruik van alcohol. Volgens hem heeft een hoge alcoholinname juist een negatieve invloed op de botstructuur, zo meldde de BBC.
Rectal cancer LONDON (Reuters) - Drinking large quantities of alcohol may increase the risk of rectal cancer, although wine appears to be less of a threat than beer or spirits, scientists said on Tuesday. "Regular drinkers significantly increase their risk of rectal cancer, but that risk is reduced if wine makes up a third or more of weekly consumption," researchers from the National Institute of Public Health, in Copenhagen, Denmark said. People who had more than 14 drinks per week of beer and spirits, but no wine, were 3.5 times as likely to suffer rectal cancer as non-drinkers, they wrote in the journal Gut.
WIJN HELPT LEVERCIRROSE VOORKOMEN De nieuwsbrief van het Office International de la Vigne et du Vin (OIV) meldt een opmerkelijk bericht uit de wereld van het medisch onderzoek. De conclusie van een studie bij leverpatiënten wees uit dat niet alle alcoholische dranken een even groot risico op leveraandoeningen veroorzaken. Wijn blijkt al vast een gunstige uitzondering op die regel. Op precies te zijn: wie zo nodig excessief wil drinken (!?) heeft minder kans op cirrose bij consumptie van wijn in plaats van distillaten. Het is overigens niet een levensstijl die door de onderzoekers per se wordt aanbevolen.
Witte wijn met de eigenschappen van rode Sinds de uitzending van de documentaire over the French Paradox is menigeen ervan overtuigd dat vooral rode wijn goed is voor de gezondheid. Er is nu ook goed nieuws voor wie alleen maar witte wijn wil of kan drinken. Onderzoekers verbonden aan de universiteit van Montpellier hebben namelijk op basis van chardonnay een witte wijn ontwikkeld met dezelfde 'gezonde' eigenschappen als rode. Bescherming tegen aandoeningen van hart en bloedvaten en tegen bepaalde vormen van kanker wordt toegeschreven aan de polyfenolen in rode wijn, zoals tannines en anthocyanen (kleurstoffen). Ze werken als anti-oxidanten tegen vrije radicalen (ruwe zuurstofmoleculen) die ernstige schade aan het lichaam kunnen aanrichten.
Borstkanker M AASTRICHT - Alcoholhoudende dranken zoals bier, wijn en whisky vergroten de kans op borstkanker bij vrouwen. Dat blijkt uit een grootschalig internationaal onderzoek waaraan ook epidemiologen van de Universiteit Maastricht, TNO Zeist en Nederlands Kanker Instituut hebben meegewerkt. Het onderzoek is uitgevoerd door de internationale Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer. Daarbij werden de gegevens van 58.000 borstkankerpatiënten vergeleken met die van ruim 95.000 vrouwen zonder borstkanker. De resultaten worden gepubliceerd in het tijdschrift British Journal of Cancer van 12 november 2002. Het risico om borstkanker te krijgen, stijgt volgens dit onderzoek met toenemende alcoholconsumptie. Elk extra glas alcoholhoudende drank per dag verhoogt het borstkankerrisico met ongeveer 7 procent. Vrouwen die bijvoorbeeld vier glazen alcohol per dag drinken, hebben een 32 procent hoger risico op borstkanker dan vrouwen die geen alcohol drinken. Er zijn meerdere risicofactoren voor borstkanker bekend, zoals bijvoorbeeld de leeftijd van de eerste menstruatie (hoe vroeger, des te hoger het risico), het krijgen van kinderen (hoe meer kinderen, des te lager het risico) en de aanwezigheid van borstkanker in de familie.Volgens prof. dr. P. van den Brandt, hoogleraar Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht en lid van het onderzoeksteam, is 4 procent van alle borstkankergevallen toe te schrijven aan alcohol. "In Nederland zou het dan om ruim vierhonderd gevallen per jaar gaan", zegt Van den Brandt. "Vrouwen worden geconfronteerd met de moeilijke afweging tussen voor- en nadelen van matige alcoholconsumptie. Zo is bijvoorbeeld vaak aangetoond dat gebruik van een of twee alcoholische consumpties geassocieerd is met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Er zijn natuurlijk ook andere factoren die beschermend kunnen werken tegen hart- en vaatziekten, zoals stoppen met roken, voldoende beweging en vermijden van overgewicht", aldus prof. Van den Brandt. Bron: nu.nl 11 Nov: 2002
Alcohol Just two glasses of wine or a weak pint of beer can leave your judgment dangerously clouded, warn scientists. Dutch researchers found that a blood alcohol reading of just 0.04% left people unaware that they were making errors. Dr Richard Ridderinkhof, of the University of Amsterdam who led the research, said this should act as a warning over drinking before driving. Even at a level of 40 milligrams of alcohol per 100 millilitres of blood, the researchers found a significant decline in the brain's responses. The legal limit for driving in Britain is 80mg per 100ml. Dr Ridderinkhof said: "Whereas it is difficult to generalise to a real-life situation, until we know more precisely a cut-off point this certainly would be an indication that drinking and driving together is not a good combination." He said that it was well documented that even one drink could cause a person's reactions to slow and cause them to make more mistakes. But his team also showed that alcohol compounded these errors by suppressing the brain's ability to recognise them. Usually after a person makes an error the brain would tell them to slow down. "However, after drinking alcohol this sort of control mode is diminished. It's almost gone," said Dr Ridderinkhof. The team studied the brain activity of 14 men, who were social drinkers. They gave them either an alcohol-free wine, enough wine to raise their levels to 0.04, or enough to get them tipsy at 0.10% and then studied their brain capacity. Levels A 0.4% level is reached, for the average man, by drinking just two glasses of wine, two small beers or two small servings of spirits in an hour. Women need lower drink levels to reach the same point. Just a pint of weak beer could muddle the brain. They gave the men a computer test to line up arrows on a screen and then studied the activity in an area of the brain called the anterior cingulate cortex. Dr Ridderinkhof said: "With the anterior cingulate cortex there is this component that you can see when you record an EEG (electroencephalogram). "Some people call it the 'oops' response. "This is really there when you make an overt error, then you see this brain wave - and it is not there when you give the correct response." The team found that those men who had drunk anything made more mistakes, but their brains did not respond. The results are published in the journal Science. Bron: Reuters.com: 8 Nov 2002
Is Wine Less Risky Than Beer? October 24, 2002 10:23 AM ET SANTIAGO, Chile (Reuters) - Wine is less likely than beer or spirits to lead to cirrhosis of the liver among people who consume alcohol, an international health congress heard. A study by the Alcohol Research Center in Copenhagen showed only 9.6 percent of 300 Danes with alcohol-induced cirrhosis drank more wine than other alcoholic drinks put together. The research center, presenting the study Wednesday to the "Vinsalud 2002" wine and health congress in the Chilean capital, said everyone who drank alcohol was at greater risk of contracting cirrhosis than abstainers. "There seems to be an increased risk also for wine drinkers but this is much, much lower than for those who drink beer or spirits," the center's Morten Gronbaek told the congress. Gronbaek, a world leader in research into the health effects of alcohol, said 40.8 percent of the cirrhosis cases were drinkers whose alcohol intake was less than 1 percent wine. Cirrhosis is a potentially fatal disease often associated with overconsumption of alcohol. It blocks the flow of blood through the liver, the biggest organ in the body. Congress delegates said a reason for the lower cirrhosis rate in wine drinkers could be that polyphenol, a substance found in the skin of red grapes, might protect the liver from damage. Researchers say polyphenol, a strong anti-oxidant also found in green tea and curry spice, may help fight heart disease and some cancers. Gronbaek said a separate study showed that wine drinkers were also less at risk from becoming excessive drinkers than people whose favorite tipple was beer.
Long-term drinking LONDON (Reuters Health) - Long-term drinking can damage muscles in the legs and elsewhere in the body, as well as hurting the liver, according to a report released 1-10-2002.
In de Médoc worden de mensen ouder V olgens een onderzoek uit 1934 dat in Frankrijk is verricht door Désiré Cordier, voormalig eigenaar van de Châteaux Talbot en Gruaud-Larose, kwam onomstotelijk vast te staan dat mensen in de Médocstreek veel ouder werden dan in de rest van Frankrijk. Bijvoorbeeld het aantal 80-jarigen en ouder lag twee maal zo hoog als het landelijke percentage.Bron: Bernard Ginestet, Saint Juliën
Mineralen en sporenelementen W ijn bevat o.a. mineralen en sporenelementen die de mens nodig heeft. Belangrijke mineralen en sporenelementen zijn calcium, magnesium, ijzer, koper, en mangaan. Een glas wijn levert van de totale dagelijkse behoefte:5% vitamine B6
Rode wijn goed tegen verkoudheid? Een recente Spaanse studie heft aan het licht gebracht dat wijndrinkers minder kans hebben een verkoudheid op te lopen dan geheelonthouders en drinkers van bier en gedistilleerd. Volgens onderzoeker Dr. Bahi Takkouche, professor in de epidemiologie aan de universiteit van Santiago de Compostela, biedt het drinken van twee glazen wijn per dag, en dan met name rode, een goede bescherming tegen verkoudheid. Het onderzoek liep van oktober 1998 tot september 1999 en richtte zich op 4287 personen in Galicië en op de Canarische Eilanden. Deze varieerden in leeftijd tussen 21 en 69 jaar. Iedere tien weken vulden de deelnemers vragenlijsten in met betrekking tot hun rook-en drinkgewoonten, levensstijl en medische factoren. Mensen met allergieën en astma werden van deelname uitgesloten, evenals diegenen die bij het begin van het onderzoek al een verkoudheid hadden. De overblijvende 4272 werd gevraagd symptomen, zoals een lopende neus, niezen, hoesten, rillingen en hoofdpijn te waarderen op een schaal van nul (geen symptomen) tot drie (hevige symptomen). Tijdens het verloop van het onderzoek deden zich 1353 gevallen van normale verkoudheid voor. Deelnemers die 8 tot 14 glazen wijn per week dronken bleken half zo veel verkoudheidsymptomen te hebben als geheelonthouders en drinkers van bier of gedistilleerd. Degenen die een tot zeven glazen wijn per week dronken hadden een derde minder kans op verkoudheid. Ook wie meer dan 14 glazen per week dronk was minder verkouden, maar volgens de onderzoekers waren er maar weinig deelnemers die zo veel dronken en waren de gegevens daarom niet betrouwbaar genoeg. De onderzoekers ontdekten ook dat wie alleen maar rode wijn dronk de minste kans op een verkoudheid liep. Het preventieve effect is mogelijk toe te schrijven aan de aanwezigheid van ontstekingsremmende bestanddelen in wijn, zoals resveratrol. Datzelfde resveratrol komt overigens ook in grote hoeveelheden voor in (onvergist) druivensap. Door René van Heusden
Witte wijn is goed voor de longen A MSTERDAM - Uit Amerikaans onderzoek onder 1500 New Yorkers blijkt dat witte wijn goed kan zijn voor de longen. Witte wijndrinkers bleken makkelijker te ademen dan mensen die andere alcoholische drankjes nuttigen. Dat meldt Ananova. De onderzoekers houden antioxidanten in de wijn hiervoor verantwoordelijk.Bron: Spitsnet 22-5-2002
Alcohol kan kans op diabetes verlagen R IJSWIJK (IPB) - Oudere vrouwen zouden diabetes kunnen voorkomen door iedere dag een alcoholische drankje te drinken. Dat meldt de BBC. Onderzoekers ontdekten dat vrouwen die alcoholische drankjes kregen, beter hun insulineniveau onder controle hadden. De vrouwen krijgen sinaasappelsap met ethanol, een pure vorm van alcohol. Volgens de onderzoekers is het wel van belang om verder te testen, omdat ze nog niet weten wat het effect precies zou zijn met gewone alcoholische drankjes. Ook is het onderzoek uitgevoerd op maar 63 vrouwen. Het onderzoek zou moeten worden uitgebreid voor duidelijker resultatenBron: Spitsnet 22-5-2002
Matige drinker vermindert kans op dementie ROTTERDAM - Een borreltje op z'n tijd kan mogelijk de kans op dementie verminderen. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat mensen die met mate alcoholische drank nuttigen, minder vaak dement worden dan geheelonthouders. Zwaardere drinkers lopen daarentegen juist een groter risico de aandoening te ontwikkelen. Onderzoekers van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen hebben ruim tien jaar lang 8000 inwoners van 55 jaar en ouder uit de Rotterdamse wijk Ommoord gevolgd. Zij constateerden dat mensen die enkele glazen alcoholische drank per week of tot drie glazen per dag dronken, minder vaak dement worden. Alcohol lijkt vooral een positief effect te hebben bij vormen van dementie die door vaatziekten worden veroorzaakt. De onderzoekers hadden bij dezelfde groep Rotterdammers eerder al een vermoedelijk verband geconstateerd tussen hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer en dementie. Omdat licht tot matig alcoholgebruik hart- en vaatziekten kan verminderen, veronderstelden de onderzoekers dat een borrel ook een positief effect heeft tegen dementie. Vooral mensen die genetische aanleg hebben om Alzheimer te ontwikkelen, lijken baat te hebben bij licht alcoholgebruik. Dit moet nog nader onderzocht worden. De bevindingen van de onderzoekers worden deze week gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. 26-01-2002 |