Waar komt deze wijn nou vandaan?
Toen eens aan een bekende Engelse wijnproever werd gevraagd of hij wel eens een Bordeaux voor een Bourgogne had aangezien, antwoordde hij: 'not since lunch'. Om een beetje een houwvast te krijgen welke wijn nou vaak naar wat smaakt, heb ik mijn database een aantal vragen gesteld naar de geur en smaak van wijnen. Hieronder opvallende impressies bij rode wijn.
Aardbeien:
Heel veel Bordeauxwijnen met een duidelijke oververtegenwoordiging van wijnen uit de A.O.C. MargauxAbrikozen:
Nagenoeg alleen maar Pinot Noir wijnen uit de BourgogneBakeliet:
Opvallend veel in Italiaanse wijnen.Banaan:
Veel wijnen uit Spanje!Boenwas:
Alle windstreken maar opvallend veel Australië.Drop:
Alle windstreken maar opvallend veel Italië.Frambozen:
Veel wijnen uit de Bourgogne en ook de Bordeaux. Opvallend genoeg geen enkele uit de Rhône streekGrapefruit:
Opvallend vaak te proeven bij rode Chileense wijn. Deze smaaknuance is afkomstig van hout.Groene appels:
Opvallend veel witte wijnen uit Menetou Salon, Loire ( Sauvignon blanc )Hooi:
Voornamelijk Merlot wijn uit St. Emilion en PomerolKersen:
Veel wijnen uit de Rhône, Bourgogne maar ook de Bordeaux streek.Kirsch:
Grenache wijn uit de RhônestreekKiwi:
Voornamelijk bij witte wijnen uit de ElzasKoper:
Opvallend veel wijnen uit Italië!Krenten:
Port! Ook aangetroffen bij Spaanse en Australische wijn.Kruiden:
Opvallend veel wijn uit Zuid Frankrijk: de Provence, Lanquedoc en Rhône.Kurk:
Opvallend veel Bordeaux, Elzas en Rhône wijnen hebben hier soms last van.Laurier:
Alle windstreken maar opvallend veel Italië en de Rhône streek.Maggi, Lavas:
Komt voor in wijn uit de hele wereld.Mango:
Opvallend is bij de witte wijnen de oververtegenwoordiging van wijn uit de Elzas en MoezelMetaal:
Geen enkele keer bij wijn uit de Rhône, wel Bordeaux en Italië.Leer:
Ik had dit zelf nooit verwacht maar geen enkele maal in een Bourgogne aangetroffen!Preslia Cervina:
Deze muntachtige citrus geur die sterk lijkt op de geur van het moerasplantje Preslia Cervina, komt in wijn uit de hele wereld voor. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de opvoeding van de wijn op nieuw eikenhout.Pruimen:
Veel wijnen uit de Rhône, Bourgogne en ook de Bordeaux streek.Rumbonen:
Chili, Bordeaux en AustraliëSpeculaas:
Veel Italië en Rhône!Spek:
Bourgogne en Rhône! Slechts één keertje in een Bordeaux wijn geroken.Stal:
Wijn uit alle windstreken met een oververtegenwoordiging van Bordeaux en Madiran wijn en opvallend genoeg geen enkele uit Australië!Superol:
Komt bij wijn uit de hele wereld voor, maar opvallend genoeg vaak bij wijn uit Zuid-Afrika.Tabak:
Komt bij wijn uit de hele wereld voor, maar opvallend genoeg bijna niet in de BourgogneWildbraad:
Oververtegenwoordigd zijn hier wijnen uit de Bourgogne en Rhône.