Wijnproeverij verslagen van het Genootschap Pourriture Noble:

 

Lafon Rochet

Een oud lid van de proefgroep; Els, proefde na jaren weer een keertje mee. Ze pikte meteen de Lafon-Rochet er uit. Knap hoor! Wat zijn die Bordeaux wijnen toch onbetaalbaar duur geworden. Er groeit zo een hele generatie wijndrinkers op die geen benul heeft van deze wijnen. Jammer....

Kijk voor de proefnotities van de wijnen op: Bijzondere wijn

 

Leerzame en lekkere cursus Italiaanse wijnen.

Alle wijnen kwamen wijnen uit Italiaanse wijngaarden. Het was genieten want er waren pareltjes bij. Michel had op wijnbezoek in Zuid-Afrika zakken met houtsnippers zien liggen om de wijnen een houtnuance te geven. Nou deze Italianen hadden gewoon fraai op vaten liggen rijpen. Bijzonder was een wijn die van de Perry Como druif was gemaakt. Het werd nog een gezellige bende. Vol op het harmonium!

 

27-02-2017 Robissimo!

Nou, dat onze Rob 't wel kan dat wisten we maar deze reis door de wijnwereld van smaken was in een woord gezegd héééérlijk! En leuk ook weer eens lekkere Bordeaux te proeven. Was er dan niets te zeuren. Natuurlijk wel. Woorden als asbest en fijnstof waren te bespeuren, maar dat had natuurlijk niets met de wijnen te maken en o ja, "de wijnen zijn om 4 uur ontkurkt, dat had achteraf een kwartiertje eerder moeten zijn".

 

 

23-01-2017 Wat een proefavond!

We hadden er allemaal wederom veel zin in. Heerlijke wijn, lekkere hapjes toe èn onbedaarlijk gelachen. Topavond!

Kijk voor de proefnotities van de wijnen op: Bijzondere wijn

 

06-12-2006 Wat een gezellige avond had moeten worden werd het ook!

We hadden er allemaal weer veel zin in en we werden niet teleurgesteld. Veel gelachen, heerlijke wijnen en hapjes toe. Opvallend was het dat de dag na pakjesavond veel Sinterklaas gerelateerde omschrijvingen van de wijnen werden geuit. "Pepernoten, speculaas, marsepein, borstplaat en banketstaaf." Een vinoloog ging zelfs zo ver dat hij een wijn vond smaken naar het donkere licht kleffe bovenflensje van ontbijtkoek. Dat is nog eens different koek dacht ondergetekende. En werd er nog een Zwarte Piet uitgedeeld? Ja!wel. Een witte Spaanse wijn werd door iedereen behalve uw scribent geoxideerd genoemd en zo kwam alles nog goed...

 

 

09-11-2016 OntSpanje!

De proeverij deze avond had een stevige inzet met wijnen uit Spanje, daarna wijn uit Frankrijk en Italië, niets bijzonder afwijkends dus  maar het was wel uniek te noemen dat we grijzige tannine ontdekten en oh ja., de man die hier altijd de verslagen maakt, riep over een flight dat het zo fijn was dat deze wijn een bescheiden alcoholpercentage hadden. Hij had helemaal gelijk... 14½ %....

 

 

27-06-2016 Que shiraz, shiraz

Thema van de avond bleek Shiraz in het glas. Zeven Australiërs en een Zuid-Afrikaan. Meestal werkt de alcohol al bij t 6e glas, ondanks het niet doorslikken van de wijnen, deze keer werd het na drie proefglaasjes al duidelijk fat et geen limonade proeverij was. Veel alcohol, maar ook indrukwekkend en lekker. Citaat van de avond: "Hier moet je geen premier tranche van kopen want dan krijg je aan plakje".

 

16-05-2016 Drie mini cursusjes

De Gastheer had de proeverij in drie minicursusjes van drie wijnen ingedeeld. De eerste luidde: drie trendy Italiaanse druiven, de tweede Grand Cru's uit de Bordeaux van 2010 en de derde: Drie Italiaanse blockbusters.

 

 

21-03-2016 Een referentie wijn die het niet bleek te zijn.

Zelden zo gelachen op een proeverij als deze avond. "Vrienden ik heb eventjes een referentiewijn voor dat de proeverij begint" sprak de maître-fesseur". Maar dat pakte even anders uit gedurende de proeverij. Glas 1 werd ineens glas 0 en wijn 1 en 4 werden overgeslagen. Voordeel bleek te zijn dat we na de proeverij ontdekten ook nog een wijn 10 geproefd bleken te hebben. Ach ja, waar gaat het uiteindelijk om; wijn is lekker of vies. Ja lekker vies! Dan kan je dus spreken over; "een wijn voor onder de dekens."

 

 

22-02-2016 300ste proeverij.

Lekker wijntje voor bij een glaasje port!

Verschil van mening zoals altijd want de beoordelingen vlogen weer over te tafel maar gelukkig geen flessen of glazen.  Wat de een complex vond meende een ander: "typisch een Hollandse platte wijn net zoals de Hollandse platbodems." Een proever had kennelijk wat te diep in het glaasje gekeken. Want hij sprak: "Lekker wijntje voor bij een glaasje port!" En dat had natuurlijk "voor bij de kaas" moeten zijn.

 

18-01-2016 De 298ste proeverij!

Het was een heel gezellige en lekkere avond en de meningen lagen zoals gewoonlijk weer heel dicht bij elkaar. "Dit kaasje moet je proeven zeg!" "Moet? Nou dan zal ik dat maar eens doen. Vind er niks aan, veel te romig!" "Ik vind deze wijn veel te zuur." "He? hij is zalig". Ook de te benoemen herkomst van de wijnen ging weer van een leien dakje. "Dit moet Italië zijn: Italiano's , wie kent ze nog van vroeger en dat typisch Italiaanse zuurtje he." "Nou het is een Bordeaux hoor". "Dan is het gewoon een Italiaanse Bordeaux!"

 

 

09-11-2015 "Sœur Sourire sapje"

Het was me 't avondje wel weer. Rake beschrijvingen van de te beoordelen wijnen. Gezellig geneuzel en veel diepzinnigheid ook. Opvallend commentaar op La Dominique 2012: "Sœur Sourire wijntje."

 

 

12-10-2015 "Ik heb wel een tasje voor je"

Het was weer een geweldig leuke avond. Lekkere wijn en veel gelachen. Soms bleek het gissen naar de herkomst van een wijn: "Château Repelsteeltje?" "Een Zuid-Afrikaan wellicht: Groot Niemansland?" "Nee ik kan hem echt niet thuisbrengen hoor." "Geeft niet ik heb wel een tasje voor je". Verder natuurlijk weer het obligate gemopper: "Veel droge tannine zeg!, ik moet er wat bij drinken".

 

 

21-09-2015 Aussies

Als je een tijd in Australië hebt mogen doorbrengen heb je de plaatselijke wijnen wel leren kennen. Interessant was dat onze gastheer flessen had meegenomen uit West Australië. Daarvan had ik nog nooit wat geproefd. We sturen hem gewoon weer terug om nog wat te halen! En toe waren er zalige patés . Vooral de ree de chaussée was helmaal jippie ajé!

 

17-08-2015 De klapper druif

Wat een heerlijke wijnen van Rob en wat een gezelligheid! Dat mocht ook wel weer want we hebben ons dit jaar tekort gedaan doordat we te weinig ( of is 't wijnig ) bij elkaar gekomen zijn om te proeven. Wat een zalige wijnen komen er toch steeds meer uit Italië! Nero d'Avola's en Primitivo's. Ook interessant was de Malbec met kokos in de smaak. Nee dat was vast geen malbec, waarschijnlijk gemaakt van de klapperdruif. En alsof dat niet genoeg was ook nog een wijn die de geur had van een warme radiator. Wat wil je meer?

 

20-04-2015 Afterparty

Wanneer hebben met onze wijngroep een Sercial Madereira geproefd? We konden het ons niet herinneren. Waarschijnlijk nooit en dat is te begrijpen ook. Deze wijn bleek echt iets voor de liefhebber. Met de prijs van een tank dieselolie is de keuze snel gemaakt. Dan drink je natuurlijk zo'n Madeira en geen aardolieproduct. We vlogen tijdens de proeverij over de hele wereld. Frankrijk, Zuid-Afrika, Chili en Italië. Het bleek een wereldreis van formaat. We stappen na de gezellige afterparty zo weer in het vliegtuig.

 

10-12-2014 "Dat zie je toch aan de kleur!"

Wat een heerlijke Zuid-Amerikanen had Ruud voor ons bij elkaar gezocht. Alles 100% mmmmmmm... Malbec! Een enkeling stoorde zich soms aan de vermeeende overdaad aan alcohol: "wat een alcohol zeg en dan drink ik 'm nog koel". Waarop natuurlijk maar een reactie mogelijk was: "Als je 'm verhit ben je het meteen kwijt". Een vinoloog gaf een inkijkje in zijn formidabele wijnkennis: 'dit is een 1996er." "Huh, hoe weet je dat?" "Nou dat zie je toch aan de kleur!". Het bleef nog lang een geweldige avond met een scala aan kazen, eendenmousse, fazant met pruimen en ganzenrillette! Hasta la vista!

12-11-2014 "Afgeprijsd nog wel, normaal is ie duurder."

Ger had zijn best gedaan en wijnen van diverse leveranciers uit verschillende wijnstreken ter proeftafel gebracht. Echte koopjes waren erbij; namelijk, "afgeprijsd". Opvallend was dat de "minst lekkere" wijn toch nog een 8 voor de smaak kreeg en dat was voor de huiswijnen van de ALDI, ACTION, JUMBO en LIDL toch wel wat. Ook de patés van Het Kruidvat en de kazen van de Zeeman bleken een vondst, maar dat is natuurlijk allemaal gekkigheid, hoewel..... Een expert dacht het stokbrood akomstig van "Le Fournil" op het Olympiaplein in Amsterdam. Dat was fout want tegen  het verrukkelijke stokbrood van de ALDI kan haast niets op, als je weet hoe je er mee moet omspringen in de oven.

 

 

20-10-2014 Eens, maar nooit meer?

Wat een buitengewone proeverij had Marcel voor ons in petto. Zullen we waarschijnlijk nooit meer meemaken. Zes verschillende grote gerijpte Grand cru's van de linkeroever naast elkaar. De kelder in zijn fraaie huis blijkt zo groot te zijn dat er als snel sprake is van vergeten hoekjes en "daar ligt dan nog wel eens wat". Buitgewoon lesje in nederigheid, een genereuze geste en een leerzame avond. De wijnen maakten al snel alle tongen los. "Een pruimpje op leeftijd, "te zuur", "helemaal niet, juist een perfecte balans". "Dit moet een Italiaan zijn!" Nee hoor, Rhône denk ik." Geeft helemaal niks. Toen ooit dertig jaar geleden aan een van de beste proevers van Engeland, wijnschrijver-en taxateur Harry Waugh werd gevraagd of hij ooit wel eens een Bordeaux voor een Bourgogne had aangezien antwoordde hij: "not since lunch".

 

 

29-09-2014 "Gezellig!"

Het kan ook wel eens een avond gewoon gezellig zijn met lekkere wijn en geen disputen onderling over de linker- of de rechter oever, 2000 of 2003, zoet of zuur, teveel of te weinig hoout en bijvoorbeeld rood of wit? Een proever gaat twee weken research doen in Australië en dat belooft wat!

Kijk voor de proefnotities van de wijnen op: Bijzondere wijn

 

06-08-2014 "De handrem er op!"

Een wijn insprireede een proever tot het doen van een culinaire suggestie: "lang gebakken inktvis ringetjes! Want bij deze wijn is het net of je lang in de auto hebt gereden met de handrem er op. Het rubber in het glas gaat immers prima samen met de stuktuur van de vis." Van een ander flesje wijn werd een kenner zoals hij het zei: "niet blei". Maar een ander lid zag juist een lekkere combinatie met het zoetwater visje.

Kijk voor de proefnotities van de wijnen op: Bijzondere wijn

 

02-06-2014 "Vochtige doekjes"

Fijn die interactie tussen onze vinologen. "Ik proef wat leer" "Wat zeg je nou? Ik heb nog nooit leer in mijn mond gehad!" Waarop de eerste deskundige een ontboezeming deed; "ik wel, dat was in mijn ondeugende tijd". Vervolgens besprak een lid bij een volgende "flight" ( "wat is dat nou weer voor een rare term?") de kleur van een wijn. "Ik vind 'm purper rood". Waarop een andere kenner inhaakte met: "Ja, dat is al fout!" Onze Vera viel het op dat bij een 14 jaar oude top Bordeaux geen sprake was van depot. "Zeker gefilterd?" "Ja met WC papier" "Nee het waren vast vochtige doekjes".

 

10-03-2014 Zalige bruschetta!

Het was weer een hele leuke avond, veel gelachen, schijtende fruitvliegjes, raden naar de herkomst van de wijnen;  "wat zal dit nou weer wezen? Sangiovese!" en geschenken toe. Want dat waren de verrukkelijke bruscetta's zeker!

 

05-02-2014 We vetrokken geen Spier want goede Raats was duur

Het is altijd feest op een proeverij bij Rob. Heerlijke wijnen en daarna wat lekkers om te smikkelen dat Rob en Veer bij elkaar sprokkelen via al hun mannetjes in de wijde omgeving. Er bleken fijne Franse maar vooral ook Italiaanse wijnen te worden geschonken. Was Rob aanvankelijk een "Bourgogne man pur sang en daarna Bordeaux kenner, nu is hij ook echt een expert in Italiaanse wijn geworden. In dat land spreekt men zelfs al liefkozend over een "Vino Robissimo". En ja, Italië dan denk je toch automatisch ook aan de Rooms-Katholieke kerk. Daar horen dus lekkere gespierde jonkies bij; of zoals de clerus het onderling verwoordt; "je kan ze niet jong genoeg hebben". Op naar Zuid-Afrika dus, we vertrokken geen Spier, want zo sprak Rob"goede Raats is altijd duur."

 

 

20-01-2014 Châteausept du Pape.

De rode draad in deze avond bleek rode Rhône wijn te zijn en zoals een francofiel het verwoordde: "die is zelf ook een hele lange rode draad. "De geproefde Rhône wijnen zijn verschillend maar wel allemaal rood toch?" Een lid meende "ecoline"te bespeuren, "maar wel in de verte". Het enige negatieve puntje van deze proeverij was dat als je eenmaal een Châteauneuf proeverij houdt, zolas de naam al aangeeft er ook negen Châteauneuf  wijnen te proeven horen te zijn en geen zeven...

 

 

16-12-2013 Hij knibbelt een beetje

Ger had zijn best gedaan om een flink aantal wijnen uit het Bordeaux jaar 2010 bij elkaar te harken.  Leerzaam avondje dus. Een enkele wijn bleek volgens een lid wat "bijterig". Was hier nou sprake van een liefdesbeet? "Nee hij knibbelt gewoon een beetje". En, oh ja, de lekkerste wijn? Een Sauternes. De 2e cru Château De Myrat. uit het jaar 2009. Château de Myrat, in iedere wijnkelder een verrukkelijke schat!

 

06-11-2013 Het is niet wat je denkt...

Marcel liet ons genieten van al de vineuze verrassingen die Italië een vinobobo kan bieden. Barolo's,  Brunello's en ja "dan is de laatste van de proeverij natuurlijk een Amarono". Nou, nee dus, autootje huren en naar Genua, stukje zwemmen, bij Salou aan land, autootje huren, 50 kilometer landinwaards en ja hoor een Priorat!

 

09-09-2013 Een wijn met verdriet

"Kijk nou eens wat een grote dikke lange tranen in mijn glas," sprak een proefster. "Raar hoor waardoor zou dat nou komen?" Dat komt natuurlijk Wil, omdat die wijn verdriet heeft dat hij van deze aardbodem gaat verdwijnen en wordt opgedronken", meende een vinosoof.

 

19-08-2013 Lekker!

"Lekker" was het thema van Vera's proeverij en daarmee was niks mis gezegd. Wat een heerlijke wijnen! Als eerste meteen al een super lekkere fruitbom; Tollot-Beaut's 2009 Champ-Chevrey. Een grote hedonistische vineuze vakantie door de Bourgogne, Bordeaux, Rhône en tot besluit sloegen we onze tenten op in Toscane. Zalig! Top proeverij Veer!

 

 

01-07-2013 Welke appellation is dit?

Een avondje als alle andere. Niemand was het met de ander eens. Wat de een als 'lekker" aanduidde vond een andere proever "toaal niet bijzonder". Bordeaux werd aangezien voor Bourgogne, "springlevend" kreeg ook het etiket "geoxideerd" en "lekker koel" werd ook besproken als "veel te koud geserveerd". Niets nieuws onder de zon dus. Toch ging men ook een enkele keer bij elkaar te rade. "Welke appellation is dit?" "Contrôlée"sprak een kenner. En Meursault werd werd opgevangen als "wat meurt er zo?" Ja zo schieten we lekker op.

 

 

03-06-2013 De laars

Michel had voor het thema Italië gekozen met wijn uit het hoge noorden en uit het zonovergoten zuidelijker Toscane.  We kunnen de avond waarschijnlijk zo het beste samenvatten: "Rocca di frassinello montepergoli gemei uit de winkl in Castellare!"

 

15-04-2013 "Ik weet zeker waar het eerste glas vandaan komt... De Blokker."

Weer een heerlijke avond gehad bij Ruud. Elf wijnen ter beoordeling en rake smaak omschrijvingen. Door de 27 jaar proefervaring die we met ons gezelschap imiddels hebben opgebouwd hoor je treffende typeringen als: "Ik weet zeker waar het eerste glas vandaan komt... De Blokker" en "de geur van deze wijn doet me denken aan een leren pakje" maar ook: "heeft deze wijn heeft nou iets medicinaals?" "Ja een klysma!" Zouden deze uitspraken nou hun voedingsbodem hebben gevonden in de flinke alcoholpercentages van sommige van deze wijnen? Er valt haast niet aan te ontkomen: "Vrij veel alcohol. Ik denk dat ie onder de destillaten valt."

 

20-03-2013 Wow, er schieten hier woorden tekort!

Deze grandioze proeverij van alleen maar verrukkelijke wijn, met minstens 8,4 punten voor de smaak werd mogelijk gemaakt door een gastheer die heel genereus diep in de buidel had getast en slechts een symbolisch bedragje rekende voor de proeverij. De eerste, zoals de schenker het uitdrukte, was de referentiewijn: Branaire 2008. We kunnen hier niet genoeg aan refereren! Een lolbroek sprak: "Wow, hier ben ik sprakeloos van; volledig gesloten." Over sluiten gesproken, de laatste wijn was een Deus ex Machina die Robert Parker destijds verleidde tot de toekenning van 99 punten...

 

13-02-2013 Van best lekker tot hieuw!

Het was weer eens zo'n ouderwets avondje discussieren geblazen. Wat de één fruitrijk vond ruiken daar bespeurde een  ander spaanplaat, maar dan wel lekker spaanplaat... Zelden lagen de meningen zo uiteen als bij een Cairanne. Van: "jakkes ondrinkbaar, wat vies, rubber" tot: "Vind ik wèl lekker". Een haast onbetaalbare Meursault Charmes 2010 van Germain werd door bijna geen een proevers herkent, slechts eentje sprak toch van: "overduidelijk rolmodel voor een chardonnay". Mijn advies aan de eerst komende proeverijgastheer: Zet die jongens en meisjes nou gewoon maar de huiswijnen van de Albert Heijn voor, kunnen ze ook weer lekker kibbelen.

 

 

23-01-2013 Wijntjes van € 7,95

De gastheer leek ons even op het verkeerde been te zetten. "Het zijn allemaal wijntjes rond de € 7,95.... maar dan wel per glas voegde hij er na even pauze genomen te hebben aan toe. En zo was het. Een opmaat met een meer dan verrukkelijke vondst uit het Franse Zuiden grandioze finale met twee Italianen  met meer dan negen punten voor de smaak.

 

17-12-2012 Graves? Graaf Zeppelin!

De organisator van de proeverij had als thema Bordeaux gekozen en dit apart geneog al snel tijdens de degustatie kenbaar gemaakt. Waarom, kan je je afvragen, maar goed dat doen we maar even niet. Het werd dus zoeken binnen een beperkt gebied. Er kwamen typeringen voorbij als "een mannelijke wijn met vrouwelijke trekjes" en "een glas met een respectbandje om." Maar ja die herkomst die bleek toch weer lastig. Saint Julien, Pauillac? Nee: "deze wijn doet me denken aan een Graves die ik ooit heb geproefd, maar welke?" "Graaf Zeppelin wellicht?"
 

 

05-11-2012 Lekker!

Het thema van de proeverij van Vera, bleek achteraf: "allemaal lekker!" Verrukkelijke wijnen waarvan velen kwamen van een goed geheim gehouden adresje in Luxemburg. En dat houden we nog even zo omdat anderen anders ook verslaafd raken aan daar wijn te kopen. Quote van de avond: "Heerlijk glas negen!" "Maar wat vind je van de wijn?"

 

19-09-2012 Bordissimo!

Een proever zei het al: "Roel, het woord FENOMENAAL moet wel in het verslag van deze avond komen te staan". Ik ben zo vrij om het om te vormen tot BORDISSIMO. Het was immers een proeverij van mooie rijpe volwassen Bordeaux topwijnen, waarbij alle te beschrijven geur- en smaak ervaringen in de overtreffende trap bleken uit te komen en dat voor een financiële bijdrage die we pianissimo kunnen noemen. BORDISSIMO! Een memorabele avond.

 

02-07-2012 Balotelli

De voetbalfinale tussen Italië en Spanje leek te worden overgespeeld, maar nu met flessen wijn. Anders dan afgelopen zondag maakten de Italianen deze keer de meeste indruk. Een wijn ontlokte een proever de zelfs de gedachte: "Dit is echt een beschaafde wijn, dat zal dan wel geen Balotelli zijn".

 

 

20-06-2012 Sodeju, allemaal Grande Cru!

Het is een proeverij geweest die ik nooit zal vergeten. Met onder andere negen rode Bourgognes's Grand cru en dat voor een symbolies bedrag aan bijdrage door de leden! Genereuzer kan je als gastheer niet zijn. De meesten van ons waren na veel recente slechte ervaringen helemaal klaar met de Pinot Noir. Dunne chagerijnige wijntjes. Maar dat gold dus niet deze avond. Wat een geweldige smaak explosies in de mond. Een enkele wijn leek nog ietsje te jong en onontwikkeld: "Het reetje wat je hierbij serveert moet nog geboren worden". Klasse Ruud!

 

28-05-2012 Geweldig!

Voor Ger's proeverij van deze avond is er maar een woord dat recht doet aan de wijnen: GEWELDIG!

 

18-04-2012 Maar wat vind je van de wijn?

Voordat we gingen proeven telden we helaas een aantal neuzen minder. Griep en drukte hadden duidelijk hun tol geëist. Maar de stemming kwam er gelukkig toch snel in. Het eerste monster op de proeftafel ontlokte een lid de opmerking: "ik vind het een lekker glas." Een andere proever reageerde meteen: "maar wat vind je van de wijn?" Ook over de geur werden meteen al meningen geventileerd: "wat ruiken ze lekker zeg!" "De wijnen?" "Nee m'n handen!" Volgens een proefgenoot waren sommige wijnen zelfs zo lekker, dat ze het sap uit zijn klieren trokken, maar een andere wijn deed hem denken aan een fout bij een herdruk van een boekje van marga Minco: "Het bittere fruit"...

 

21-03-2012 Waar zijn de kersen gebleven?

Voordat iedereen de sessies met wijnen had geproefd en genoteerd gaven vele connaisseurs al hun mening over de wijnen. Daarop zei een lid: Als jullie alvast nu de wijnen gaan bespreken is dat wel zo makkelijk dan kan ik die kenmerken meteen opschrijven." En een van onze proevers meende een aantal keer in de wijnen kersen te bespeuren maar dat ontlokte een andere kenner de opmerking: "Als jij er kersen uithaalt dan kan ik ze natuurlijk niet meer proeven. En zo is er altijd weet wat....

Kijk voor de proefnotities van de wijnen op: Bijzondere wijn

 

15-02-2012 Efteling wijnen

Het was weer een gezellige avond met heerlijke wijnen. Een proever had echter zo zijn opmerkingen. Hij kenschetste een aantal wijnen als "Efteling wijnen", maar doelde daarbij niet op een sprookjes-achtige sfeer van het vocht in zijn glas maar wees op de achtbaan-achtige complexiteit van de wijnen. . .

 

14-12-2011 Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers, moeten weg!

Die het hardste schreeuwen moet je het minste geloven. Zo overtuigd als hij was riep een "kenner": "die rozijnen, de concentratie, dat koper toontje met zuidvruchten, die body en alcohol, dit is nou echt een schoolvoorbeeld van een Amarone!" Aan me hoela dus, de gastvrouw sprak: "Het is een Amarhône en laat dat AMA maar weg, gewoon een Rhône: een echte Châteauneuf du Pape!" "Nou ja", dacht de gelijkhebber: "de Paus is in de 14e eeuw toch ook uitgeweken van Italië naar de Châteauneuf regio, dus er heleáál naast zat ik niet."

 

16-11-2011 Los!

De wijnen waren deze avond zacht uitgedrukt wat frisjes. Het is ook nooit goed bij onze proevers, de wijn is te warm of te koud of alle wijnen ruiken naar verf. Zeurpieten meneer, dat zijn het die Pourriture leden! Maar het moet gezegd worden dat de glazen in de handen verwarmen een positief effect bleek te hebben. Het tweede wijntje kwam daarna zelfs helemaal los, waarop een lid opmerkte: " na een tweede glas kom ik zelf altijd ook helemaal los".

 

 

12-10-2011 Witzier wijntjes!

Het was een heerlijke proeverij bij Michel. Bijna iedereen vond alle wijnen lekker en ook van de aloude gewoonte om de wijn al tijdens een proefronde te bespreken evenals al het andere dat dan ter ook tafel komt werd niet afgeweken. Behalve door Stein, die kon voor de tweede keer meeproeven en was leek het, als enige zeer serieus bezig. Hij had voor passend glaswerk gezorgd op deze gedenkwaardige avond door een glazendoos met Leerdam "Memories" erop. Dat hij nog maar veel aan deze wijnen mag terugdenken, Anita Witzier wijntjes dus. Thema was "Noord Spaanse wijnen" met alcohol percentages van 14 en meer procent, behalve dan die Noord  Spaanse witte Corbières... Een lid vatte samen: "De vele alcohol stoort mij in deze wijn niet, maar wel weer als je er te veel van op hebt." En zo werd het dan ook weer snel elf uur.

 

31-08-2011 Meisjes wijn

Het was weer een grandioze avond bij Ruud. Super Italianen. Wijnen met een enorme kracht en een mooie body. Een enkele wijn gaf je zelfs het gevoel dat je het raam uit donderde, we konden dan ook spreken van een Talitha van Zon wijn en o ja, waarom zal nooit iemand zeggen: "het is een meisjes wijn", maar wel "het is een jonge wijn?"

 

01-06-2011 De neus van Ger

Marcel trakteerde ons op heel veel verrukkelijks, al was er wel een enkle wijn bij die wat weinig in de geur te bieden had. Gesloten noemen vinologen dat. Dat bleek helaas ook met Ger's neus zo te zijn. Die allergie weetje. We hebben het dus in de toekomst bij een gebrek aan bouquet over: "de wijn heeft de neus van Ger." Ook was er eindelijk weer eens een witte Henri Germain op de proeftafel; "Ha fijn, ha fijn, zo'n lekkere Ger-mijn!" Volgens een lid was de Haut Batailley meer een Hout Battailley en een ander was kennelijk aan een hoorapparaatje toe, die hoorde Sangria in plaars van Tanagra. Ja zo is er eigenlijk altijd wel wat....

 

09-05-2011 Dubbel bramen

Wat een gradioze wijnen bij Rob. Super Italianen en drie interessante 1996 ers om wederom kennis mee te maken. Een wijn was zelfs zo fruitrijk dat een proever in notities ontdekte: " verdraaid ik heb twee keer opgeschreven dat hij naar bramen smaakt."

 

30-03-2011 Splinter in je tong

Wederom fijn om weer met z'n allen te mogen proeven. Wederzijdse belangstelling en  complimentjes werden geuit: "ik heb bij jou de associatie van een muziekinstrument: een drankorgel". Heerlijk! Over de wijnen verschilden de meningen weer zoals gewoonlijk. "Oef wat een hout, ik krijg spinters in mijn tong" en "wat een schitterende hout nuance".

 

28-02-2011 Schatten uit een vergeten kelder...

Het moet voor Rob en Vera een heerlijk moment geweest zijn om uit een van hun wijnkelders een vergeten schat naar boven te kunnen halen. Wijnen die wij bij hen 10 tot 16 jaar geleden ontmoetten maakten nu weer opnieuw kennis met ons. Een heerlijke ervaring. Opvallend vonden de meeste proevers de lavas die in een antal wijnen viel te bespeuren. Een kenner echter vroeg: "lavas, wat is dat?" waarop de anderen in koor spraken: "Maggi, dat ken je toch wel?" "Nee dat gebruiken wij thuis nooit." Waarop een schalkse snaak scabreus sprak: roep jij dan nooit thuis: Erna, MAG IE?"

 

17-01-2011 Sapjes

Tijd voor een nieuw thema. Na de machtswisseling in de fractie van Groenlinks stapten wij over van de gewone wijntjes naar goddelijke Duitse en Italiaanse Sapjes. Het werd een enorme prestatie van Arjan! Alle wijnen waren verrukkelijk met minstens  8,3 punten in de smaak. Een memorabele avond!

 

08-11-2010 Visneus!

Het was weer een hele gezellige en ook lekkere avond bij Michel en Erna. Tongstrelende wijnen met verrukkelijke paté's en kazen.  Voor het gemak had ik mijn computertje meegenomen. Dan hoef ik de volgende dag niet alles in te voeren wat ik heb neer gepend. Mijn laptopje blijkt terplekke ook te kunnen ruiken. Bij de spellingcontrole verbeterde hij "vineus" steevast in "visneus". Misschien een ideetje om een volgende keer ook eens wat zeebanket bij de witte wijn te serveren?

 

 

20-10-2010 Er zijn van die avonden die je nooit zal vergeten...

Er zijn van die avonden die je nooit vergeet. Allemachtig wat heerlijk om zes geweldige Gruaud Larose's à point te mogen proeven. De jongste was 15 jaar oud en de oudste telde maar liefst 27 jaren. Dat was nog niet alles. Er waren ook super lekkere zoete wijnen, een machtige veertien jaar oude Madiran en een heerlijke experimentele dertien jaar oude Glaetzer, die zich als een lawine presenteerde. En ja, daar was ie weer: "Château La Qurque". Een proever meende: "Niets mee aan de hand, zo hoort deze wijn gewoon te smaken", maar de andere vijf flessen van dit kasteel bleken dit "kurk accentje" toch niet te bezitten." KURKEIK Wil, velde terecht het vonnis: "kurk!" Ach ja, als je als mens ouder wordt krijg je vanzelf ook zoiets als kurk.  Er waren veel beschaafde flessen, maar weinig beschaafde proevers na zo veel verrukkelijke wijn...

 

15-09-2010 Postuum

We hadden deze keer alle tijd om ontroerd te zijn bij het proeven van twee heerlijke wijnen die we postuum uit Ab's collectie hadden gekregen en Ger had vertroeteld als ware het zijn duiven. We zullen hem ontzettend blijven missen en telkens hem met een glimlach op onze wangen en hopelijk een glas wijn in de hand gedenken. Wat hebben we veel van hem genoten en geleerd.

 

16-08-2010 Ab

Na precies vier maanden kwamen we weer bij elkaar voor de 251ste proeverij, nog steeds verbijsterd door het plotselinge verlies van onze Ab. Mooie herdenkende woorden van Ger, maar daar hebben we ons zo gewaardeerde senior lid niet mee terug. We hebben hem in ons hart gesloten en hij zal altijd in onze gedachten zijn zolang we nog met elkaar mogen proeven. Marcel had als een ode aan Ab een Château Montrose geopend, een fles wijn van het kasteel die Ab hem voor het eerst had laten proeven. De twee flessen uit zijn wijnkelder gaan van het vervoer tot rust komen en daar mogen we op de komende proeverij van gaan genieten. Zo hebben we de volgende keer Ab nog even bij ons.

 

 

12-04-2010 Een memorabele avond

Omdat we te vieren hadden dat Pourriture Noble samen al 250 maal wijn had geproefd nam iedereen een mooie fles uit zijn eigen kelder mee. Het resultaat was ronduit verbluffend. Superlatieven te over! Het was ook weer oergezellig of kwam dat doordat iedereen deze keer alles opdronk? Eén onhandige proever gooide een flinke plons wijn over zijn laptop. Hoewel het Haut-Brion 1990 was hield het apparaat er toch mee op of kwam dat juist door deze top wijn? Met Latour 1989 werd er ook stevig van de toren geblazen en Trotanooije zeg, heerlijk. Bij een andere fles riepen we allemaal: "hoera: een Almaviva!" Talbot tweeëntachtig bleek eveneens een verrukkelijke alliteratie die volgede op een:  'ha fijn, ha fijn, een stokoud Meursaultje van Germijn!". Tot slot bleek de Catena Alta een opmaat voor een meer dan vriendelijke Old Basterd en Ger zorgde ervoor door elke proever een passende wijnbokaal uit te reiken dat iedereen het pand verliet en zich een Markies of Markiezin de Terme voelde. Moge uw wijnbeker altijd gevuld zijn!

 

22-03-2010 Met de vlam in de pijp

Thema van deze proeverij bleek te zijn: "Skihut wijnen". Tien flessen uit het Alpengebied. Een plezierige verrassing waren de wijnen die ontstaan waren uit de Lagrein druif. Had ik nog nooit eerder geproefd. Maar sommige leden vonden dat er veel te veel hout gebruikt was. Dat er ook wat Alpen hindernissen genomen moesten worden namen we op de koop toe. Bij een fles leken we zelfs bovenop de Brennerpas te staan. Vrachtwagens met de vlam in de pijp die voorbij  scheurden. Motorolie en verbrand rubber. Hieuw! "Als ik iets ruik, dan kriebelt het", vatte een deskundige deze wijn samen. Ik noteerde bij een andere fles op mijn laptop zelfs: "vieuze wijn". Oei! Het was een leerzame avond. We begrijpen nu waarom er geen boekenplanken vol geschreven zijn over Zwitserse wijnen. Gelukkig kwamen we na deze wintersport proeverij heelhuids thuis. Niets gebroken.

 

10-02-2010: “Poeder” 

De meningen waren zoals gewoonlijk verdeeld. Wat de een niet lekker vond roemde de ander. Het waren nagenoeg allemaal wijnen met een stevig alcohol percentage, een Amarone met zelfs 16 % alc. Maar juist bij deze wijn was er sprake van een prima harmonie en geen branderig accent. Over een wijn bleken we het allemaal eens. De Mas la Plana van Torres 2005 of zoals een proever het formuleerde: "Uitdrogend? Over vijf jaar komt er alleen maar poeder uit de fles!"
 

 

04-01-2010: “Een beetje Bretty” 

Tienduizenden wijnen heb ik in mijn leven kunnen en mogen proeven en soms denk ik dan ook "wijnen hebben geen geheim meer voor me. " Wijn kan heerlijk zijn of vies, maar meestal zit de smaak daar toch tussenin. Wijn kan naar ananas ruiken, metalen of cassis, maar op deze proeverij leerde ik er toch weer wat bij. Voor het eerst proefde ik een wijn die geen "kurk" had, maar een geur en smaak van "kelder". Zondermeer meteen te bespeuren. "Verdraaid deze wijn heeft "kelder!". Maar dat bleek niet het enige leer moment. Een proever sprak:  "Deze wijn is een beetje Bretty". Bretty bleek een jeugdliefde van deze kenner te zijn. En de meesten onder ons konden dit dan ook meteen beamen. "Verrek, ja, Bretty". Het was een avondje echt genieten van wat Vera ons voorschotelde. Er was onder andere een heerlijk romige Pomerol, Château Plince, die ik ooit maar een keertje eerder tegengekomen was. Niet uitspugen dus maar we lieten 'm helemaal heerlijk naar binnen plincen!

04-11-2009: “Een echte kerstwijn” 

Wat een grandioze proeverij van Ab. De ene wijn was nog lekkerder dan de andere en Madeleen pakte weer eens bijzonder culinair uit met een overheerlijke duiven paté. Hoe je die maakt? "Nou gewoon, je ontbeent de duif, trekt van de botten de bouillon"..., maar toen raakte ik de tel al kwijt. Komt vast doordat ik door al dat lekkers te diep in het glaasje had gekeken. En je kan er voor de feestdagen nooit te vroeg bij zijn. "Een stalletje!", sprak een proever. Waarop een andere kenner zei: "dat moet dan een kerstwijn zijn."+

 

07-10-2009: “Hallo timmerman zijn de open deuren in de aanbieding?” 

Het thema van de degustatie deze keer was "Sloveens Eiken" en dat viel te proeven ook. Toen een kenner sprak: "deze wijn heeft Sloveens hout" respondeerde een ander met: "hallo timmerman zijn de open deuren in de aanbieding?" Het Sloveense eikenhout houdt in ieder geval de stemming er altijd in. Er waren ook een paar wijnen bij die rijk aan smaakstoffen en extracten waren, een zeer donkere kleur hadden en ook veel depot hadden gevormd. Wat een proever vertaalde als: "Mijn glas verkleurt. Kan dat?"
 

09-09-2009: “Een bodybuilder hoeft niet te liggen, die moet pompen” 

Wederom genoten we deze avond van elkaars gezelschap en de verschillende wijnen. Over verschillen gesproken: zoals meestal het geval is waren er ook weer hele verschillende meningen over een aantal wijnen. Was een wijn in onbalans door teveel dit of te weinig dat, was het een lichtgewicht of een heuse bodybuilder, die meteen kan worden gedronken of nog een tijd moet liggen? Een wijnoloog sprak daarop wijs: “Een bodybuilder hoeft niet te liggen, die moet pompen”, maar een andere kenner respondeerde: "Ik zou deze fles voor altijd links laten liggen".

 

05-08-2009: “De wijn wordt net zo heet gedronken als ie opgediend wordt.”

Het was heel warm de avond van de augustus proeverij. Zeker 27 graden en  de flessen bleken net zo warm te zijn. Grote wijnen die we kenden verworden tot Glühweinen, alcohol bommetjes zonder enige nuance. Een proever sprak dan ook: “dit zijn allemaal schroefdopwijnen met houtsplinters in je mond”. Gelukkig besloot de gastheer de laatste drie kanjers te koelen en ja hoor die waren dus heerlijk. De overgebleven eerdere flessen konden toen net in de koelkast en ook verlost worden van de overtollige hitte en ze veerden met ruim een punt op in de smaak. We weten natuurlijk allemaal dat mooie rode wijn meestal bij een graad of 19 het lekkerst is, maar dat veel te warm zo’n negatief effect heeft was een goed leer moment en dan hebben we het hier niet over de Canal Parade. Ook ontstond er bij een kenner een vraagteken over kameel in een wijn? Het bleek gelukkig een verspreking. “Kaneel in de wijn.” En oh ja, bij het afscheid sprak iedereen tegen de gastheer gelukkig zijn warme gevoelens voor hem uit.

 

17-06-2009: “Wit schuim”

Net op het moment dat je denkt zo’n beetje alles op wijn gebied te hebben geproefd, leer je toch weer wat bij. Eén wijn rook nogal apart en een proefster ging ons voor met: “dat is precies een geur van een zandstrand en schelpdieren uit de zee, “ en verdraaid, iedereen kon dat beamen. De gastheer sprak hierop de opmerkelijke observatie van die middag dat hij de wijnen voorproefde uit: “hij had een paar uur geleden ook een beetje wit schuim er op.” Een andere fles bleek een Schraalhans uit de kelder, maar al met al was iedereen geheel voldaan en vrolijk!

 

13-05-2009:"Rood zuig"

Dirk Scheringa blijkt ook van wijn verstand te hebben. Zijn uitspraak: "Ik neem altijd de huiswijn, want die is meestal de lekkerste", gold ook voor de mei proeverij van Pourriure Noble. Hij kan zich als multimiljonair immers deze wijnen makkelijk veroorloven als huiswijn te schenken! Het bleken echte kanonnen waarmee je zo een gat schiet in de Oudezijds Achterburgwal. Een gewaardeerd proever sprak zelfs van hoerige geuren, dat zal die jongens van de Amsterdamse PvdA als muziek in de oren klinken. Een proefster raakte er zelfs zo van in de war dat ze niet meer uit haar woorden kon komen: "deze wijn heeft rood zuig."

 

15-04-2009:"Hier kan André Rieu van genieten! "

Het was zoals gewoonlijk weer een fraaie proeverij die Rob ons voorzette met wijn uit Frankrijk en Italië. Als vanouds dus. Ook de discussie over teveel of juist prachtig hout deed zich gelukkig weer voor. Niets bijzonders dus? Jawel; een enkele wijn bleek erg gesloten in de neus. "Een André Rieu wijn, hier kan je flink mee walsen!"

 

11-03-2009: "Cabaret Sauvignon"

Het was weer raak mooie Bordeaux broertjes wijnen die weer heel wat verhitte discussies losmaakten. "Het moet verboden worden, daar heb je er weer zo'n eentje, teveel hout, getsie!" Of: "nee juist een prachtig ondersteunend zacht houtje". "Ik proef bakeliet" ,"nee hè jakkie ik heb nog nooit aan een oude telefoon zitten likken!" Geweldig avond we genoten volop van dit heerlijke "cabaret sauvignon".

Kijk voor proefnotities van de wijnen op: Bijzondere wijn

 

11-02-2009: "Bijlwijn"

Het was wederom een waarachtig gezellig samenzijn. Heerlijk gezelschap en lekkere wijn. Weer een fles geproefd die velen nog niet kenden: een Australische port variant en een wijn die al zo oud was dat de kleur losliet en aan het glas bleef hangen. Ook bijzonder was een fles met een groenteconserven bouquet. Een kenner sprak dan ook van een "Martine Bijlwijn."

  

21-01-2009: "Onbekend maakt bemind"

"Allemachtig al vanaf het begin van de proeverij zette Ab ons op het verkeerde been. Hij verklapte van tevoren het thema van de avond: "Onbekend maakt bemind". Ja, dan kan je er immers op wachten dat de vinologen er lukraak naar gaan gissen. Zoiets als: "deze wijn komt beslist uit Lippie, "nee hoor dit is toch echt zondermeer een Lompie". Bij de derde wijn een ( witte) premier cru Chassagne Montrachet was er al geen houden meer aan. "Ik proef Spaans hout!" sprak een kenner, waarop een andere reageerde met: "dat moet dan wel de staf van Sinterklaas zijn want Spaans hout in een wijn ben ik nog nooit tegen gekomen." Na afloop van dit heerlijk avondje ontdekte ik dat er maar liefst zes wijnen een 8,6 en hoger hadden gescoord! Vandaar maar de proefnotities want: "Bemind maakt bekend."

 

15-12-2008: "Half open kanaal"

"Wat noteren die Nederlanders toch veel over wijnen" is een vaak gehoorde opmerking van wijnboeren overal uit Europa. Schrijven, schrijven en nog een schrijven. Ook veel van onze leden hebben daar een handje van. "Helaas" volgens sommige van onze proevers, "zo valt geen kleur meer goed te bespreken, want na al die tijd wachten totdat zo'' n schrijver klaar is, is er meestal al sprake van inkleuring." En schrijven en schrijven is twee. Je moet wel leesbaar noteren. Toen een lid zijn proefnotities voorlas repte hij: "deze wijn is een half open kanaal". Terwijl hij later bleek te bedoelen: deze wijn is half open, met kaneel."

  

17-11-2008: "Cult of Pulp?"

Als een wijnboer zijn wijn Cult noemt moet je eigenlijk achterdochtig zijn, dat kan niet anders dan een "modern gemaakt" sapje zijn maar als die wijn dan Pulp blijkt te heten, dan gaan alle alarmbellen rinkelen. Het bleek inderdaad een ongelofelijke maceration carbonique bom te zijn. Hieuw! De gastheer vertelde dat deze wijn afkomstig was van een wel heel kleine producent uit de Languedoc. Waarom een proever sprak: "gelukkig maar". Het was de uitzondering op deze proeverij. Alle andere wijnen bleken wijnen wel lekker te zijn!

  

15-10-2008:"Ik ben toch geen specht?!"

We zijn gewend bij Ger te worden verwent. Dat was deze keer ook weer het geval. Centraal stond Bordeaux uit 2005. Geweldig! Maar het vele hout dat deze jonge wijnen nog bij zich dragen was niet volgens iedereen aangenaam. Een kenner merkte op: "Het is net bij dit glas wijn of ik mijn mond zet in een boom, maar ik ben toch geen specht?!" Viscoos waren deze sapjes wel. Getuige een proever die de observatie van iedereen zo goed verwoordde: "Deze wijn huilt gewoon!"

Kijk voor proefnotities van de wijnen op:

 

01-09-2008: Postief geladen boontjes.

Wat is wijnproeven in een groep toch leuk en leerzaam. Dat bleek op de proeverij van Marcel maar weer eens. Lekkere wijnen en een levendig gesprek erover. Iemand meende het idee van snijbonen in een wijn te herkennen en anderen waren daar dan weer blij mee verrast: "verdraaid, inderdaad positief geladen boontjes en dat in positieve zin." De volgorde van de te beoordelen wijnen is natuurlijk ook heel belangrijk. Als je immers te sterke en zware wijnen eerst drinkt, doe je de lichtere wijnen daarna onrecht aan. Zo merkte onze gastheer op: "Misschien hadden de laatste twee glazen omgedraaid moeten worden." Maar een tafelgenoot was het in deze niet met hem eens: "Dat geeft zulke lelijke vlekken. "

  

04-08-2008: Deodorant

Het was een gezellig wederzien van alle proevers na de vakantieperiode. Er werd wijn uit alle windstreken gekeurd. De ene kenner vond de Amarone's veel te zwaar, maar een andere vinoloog vond ze een revelatie. Een lid van ons proefgezelschap merkte op: "Ik ruik Merlot!" Waarop zijn buurman respondeerde met: "Ik heb toch echt deodorant opgedaan." Een proefster leerde op deze avond dat krenten en rozijnen niet hetzelfde zijn en dat was mooi meegenomen.

 

02-06-2008: Partij van de Arbeid sapje.

Rob begon de avond met te zeggen dat hij al zijn wijnen voor de proeverij in België had laten liggen en dus snel maar een alternatieve dugustatie in mekaar had gezet. We hielden ons hart vast. Er bleek volgens een proever een PvdA wijntje bij te zijn: "waterig rood van kleur", een echte Fruitella wijn: "Fruitella is zeker goedkoper dan deze wijn, maar probeer dat maar eens uit te spugen" en "een wijn die te mooi was om te noteren, dat heb ik dan ook maar niet gedaan". We proefden verder met een "helemaal mijn wijn, maar waarschijnlijk niet mijn prijs" en een wijn die op de achtergrond muzikaal werd omlijst door het recente nummer van The Eagles: How long, how long! Kortom Rob, voor de volgende proeverij maar weer je flessen bij onze zuiderburen laten liggen!

 

07-05-2008: Van Bosviooltjes en strijkstokjes.

Het thema van de proeverij bij Arjan, werd al snel duidelijk: Pinot Noir". Veel wijnen werden enthousiast ontvangen: "deze wijn is voor mij de wijn van de avond", sprak een proever, waarop een andere inhaakte met: "nou bespreek jij die dan nog een keer." Vaak viel de omschrijving "bosviooltjes maar ook hout". Waarop een echte kenner sprak: "bosviooltjes met strijkstokjes". De Pinot Noirs bleken afkomstig uit Oostenrijk, Duitsland en natuurlijk Frankrijk. Er was echter geen enkele uit Italië.... Genitaliën ?

 

09-04-2008: Vragen!

Michel organiseerde een fraaie Italiaanse wijnproeverij. We ontdekten dat er op Sicilië en Sardinië inmiddels echt mooie wijnen worden gemaakt. Ondanks de goede voorbereiding door Michel, met uidraaien van specifieke technische info over de wijnen bleef er voor een proefster na het inschenken van de glazen toch nog wat te vragen: "zijn dit de witte wijnen?

 

03-03-2008: 28% Alcohol!

Zelden waren we het onderling over de te proeven ( Priorat ) wijnen zo oneens. Wat de een heerlijk vond, kon een ander niet enthousiasmeren. Wel viel het ons allemaal op dat er in deze Spaanse wijnen veel alcohol zat. Een lid constateerde: "als dit niet een half flesje was geweest maar gewoon een hele, dan had deze wijn dus 28% alcohol gehad!"

 

04-02-2008 Laveren

Thema van Vera's geweldige proeverij was Bordeaux 2005. Daarbij fietsen we over de linker- en rechter oever van de Garonne. Trokken we van een witte Pessac Leognan in het zuiden naar de rode kanjers van Saint - Estèphe in het noorden. Als piraat stond er een Puech-Haut tussen. Een revelatie uit de Languedoc. De 2005 Bordeaux sapjes bleken allen nog jong, dus ontspon zich de discussie: ïs decanteren bij deze wijnen wenselijk?" "Nee", meende een betweter, "je noemt dat karaferen. Decanteren doe je om depot te verwijderen." Een andere kenner merkte daarna wijselijk op: "en na al die wijn straks, naar huis laveren!"

 

 07-01-2008 Wat is er in hemelsnaam mis met Australische wijn?

Ger nam ons aan het handje mee op een vineuze wereldreis. We staken als snel de Rubicon over op naar Noord-en Zuid Amerika, Spanje, Frankrijk, Portugal, Italië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Maar zo vraag ik me dan af, zo dicht bij Australië, waarom deden we dit land nou niet even ook aan? Een omissie dus! Gelukkig maakten de te proeven wijnen wel een formidabele indruk; "louter superlatieven, oef wat een materie en mooi geteerd hout met onvoorstelbaar veel zwart fruit en een enorme concentratie van extreem veel extracten" en dat was nog maar het indrinkertje. Bij een glas meende een proever duidelijk runderlapjes te herkennen, waarop een andere antwoordde met: "had je zeker die lapjes in de wijn gestoofd!" Een vlees geworden vineuze droom!

 

12-12-2007 Geert Wilders wijn?

Voor sommige proevers was het even wennen, want je bent immers niet vaak in een kippenstal met veel rotte eieren. Een vinoloog sprak zelfs van een echte "Geert Wilders wijn, een tsunami van sulfiet." Maar een andere ( Canadese ) wijn viel meteen flink in de smaak: "zodra je deze wijn in je mond hebt, denk je hé, zoetig, maar eventjes later is dat weer weg!" Waarna een andere proever fijntjes opmerkte, dat "dat natuurlijk logisch is, als je hem meteen doorslikt". Allemaal waren we wel een beetje ontzet door de slechte performance van de 2000 Grand Puy Lacoste. Foute fles? We hebben wel weer heel smakelijk gelachen en dat is goud waard.

  

15-10-2007 Open of dicht?

Een aantal wijnen van de linker oever uit de Bordeaux werden op deze proeverij doorgenomen. Opvallend goed bleken onder ander de Margaux's. Tegenvallend, zeker gezien het prijskaarje was Léoville Lascases 1999. Maar wie deze wijn in zijn kelder heeft liggen hoeft zich echt geen zorgen te maken. Ik heb hem in het verleden 5 maal mooier beoordeeld dan nu. De wijn is momenteel niet "open" maar verkeert in een gesloten fase, of zoals een kenner het verwoordde: "Zolang je de fles niet open maakt, kan hij ook niet tegenvallen."

 

03-09-2007 Mag het ook heerlijk zijn?

Thema van de proeverij bij Rob was overduidelijk "heerlijk". Want alle wijnen waren gewoon om te smikkelen. Klasse om zo'n top proeverij te organiseren! En dan die paté's en kazen....

  

02-08-2007 "Pinocchio wijnen"

Het thema van de proeverij bij Ab en Madeleen was: 'monocépage is het glaasje', we moesten dus de druivenrassen herkennen van de wijnen. Dat bleek lastiger dan aanvankelijk werd aangenomen. Vooral als de neus van een wijn tijdens de proeverij blijkt te 'groeien' ; kenners spreken dan van een Pinocchio wijn. Een aanvankelijke inschatting van het druivenras maakte dan een herziening van racisme noodzakelijk. Voor menig lid van ons genootschap was het een eerste kennismaking met de kanonnen van Kaesler. Fenomenale wijnen. De culinaire omlijsting van dit vineuze gebeuren werd weer geweldig verzorgd door Madeleen. Na onder andere een risotto van griet en gamba's ( een RGG'tje ) keerden we dolgelukkig huiswaarts.

 

27-06-2007 "Het leven is al complex genoeg"

Arjan trakteerde ons bijzonder genereus op een reeks wijnen uit eigen kelder. Negen formidabele exemplaren uit de Bordeaux en een allochtoon. We genoten dus enorm. Een proever had zich wellicht laten inspireren door het einde van het muzikale ensemble BZN, want hij riep bij glas negen: "Paling! Grapje." Een andere deskundige had toch wat kritiek op een wijn: "Het leven is al complex genoeg, moet die wijnmaker hebben gedacht, laat ik dat dan maar in deze wijn achterwege laten".

 

9-05-2007 "Bouquet reeks"

De sfeer op sommige proeverijen laat zich het beste te omschrijven als een hoofdstuk van een boekje uit de bouquet reeks. Volgens een proever had een wijn "een brede neus met smalle schouders" en was "qua kleur fonkelend helder dof en gesluierd". Een andere fles bleek door de opvoeding op hout weer "net op de boomgrens". Er was een "kurk-sauvignon" wijn bij maar gelukkig viel er over een volgende op te merken: "ja, deze heeft geen kurk". Een andere fles was "vast lekker bij kaas en paaldansen". Over de volgorde waarin Ruud de wijnen liet proeven was iedereen enthousiast. Want "had je de glazen andersom gezet, dan was de wijn er uitgelopen".

  

28-03-2007 "Marga Minco vaten"

Het was weer een heerlijke avond in alle opzichten! De wijnen waren heerlijk en de stemming ( dus? ) opper best. We werden eerst door Marcel, omdat hij was geslaagd voor het Vinologen examen, getrakteerd op een meer dan verrukkelijk glas Piper champagne. En tijdens de degustatie bij Michel werd slechts één enkele wijn wat bitter en te kruidig gevonden hetgeen een proever typeerde als "gerijpt op Marga Minco vaten. Na de proeverij kwam er nog van alles op tafel. Hetgeen iemand ontlokte tot de uitspraak: "een voorgerechtje en iets met wat erbij".

 

12-02-2007 "Kloppen, dan gaan ze open"

In veel opzichten was de proeverij bij Vera memorabel. De verrukkelijke Champagne als indrinkertje, het thema: wijnjaar 2003, de kwaliteit van de wijnen en het feit dat we allemaal sinds een aantal maanden weer bij elkaar waren. Ook deze keer konden we het met enige moeite eens worden over de geur-en smaakimpressies. "Zwart fruit", "nee joh dat zijn toch echt kersen!" "Zwarte kersen" dan maar. "Noten!" "Hoe kom je daar nou bij?" Hooguit geweldig genoten." De ontdekking van de avond was dat je een gesloten wijn gewoon open krijgt door flink te kloppen.

 

 

23-10-2006 Pourriture Noble wordt 20...

Ger was op het idee gekomen het 20 jarige bestaan van onze wijnclub op vineuze wijze luister bij te zetten. Ieder lid had dan ook een bijzondere wijn uit eigen kelder meegenomen. Thema was: "raad je eigen wijn". Dat bleek gelukkig eenvoudiger te zijn dan werd gevreesd, al merkte een lid op: "volgens mij heb ik deze fles meegebracht, maar ik hoop dat het een andere is".

 

 

27-09-2006 Clochard druif

Hoe smaakt een wijn van 200 jaar oude stokken uit Ravenna? Naar amfora's? Naar mozaïeken? We wisten het nog niet maar het bleek bakeliet. Ook Marquis de Terme 2000 verraste ons. De wijn bleek deze keer aan de dunne kant en zeker niet zo fraai als andere eerder geproefde exemplaren. Was deze fles wellicht nu gesloten of bleek hier sprake van een andere botteling? Immers, vooradat de gehele oogst van een château in de Bordeaux op fles is gebracht, zijn er wel wat daagjes voorbij. Het betrof hier een exemplaar meegenomen uit de Franse supermarktketen Leclerc en die zal wel een latere botteling hebben gekregen. Sterwijn bleek een Colombard, VdP des Côtes de Gascogne. Iedereen zag hem voor een heerlijke Sauvignon blanc aan. Hij had dan ook als piraat de tweede prijs gewonnen op een concours voor Nieuw-Zeelandse Sauvignon blancs. Een regelrechte verrukkelijke sensatie voor een prijsje van viereneenhalve euro. Ik geloof er niets van dat dit een Colombard was. Na afloop van de proeverij toen de flessen op tafel kwamen zette bijna iedereen meteen die fles meteen aan de mond. Conclusie: Dit sapje moet gemaakt zijn van de Clochard druif.

 

30-08-2006 "Zal nog een jaartje of zes moeten liggen"

Het is altijd een kwestie van inschatten hoe lang een wijn nodig heeft om te ouderen. Voor sommige kenners is het gokken, andere weten het zeker: "Deze fles zal nog een jaartje of zes moeten liggen en daarna brengen we hem terug naar de winkel".

 

28-06-2006 "De enigste wijn op de allereerste plaats"

Rob's proeverij begon deze keer met een taalkundige discussie. Bestaat het woord "enigste", of kan je alleen maar gebruikmaken van het woordje "enige"? Pleonasme's en tautologieën vlogen daarna in het rond. Het bleek lastig eersteklas superlatieven te vinden voor deze fenomenale top avond! Waren de wijnen nou springlevende oude grijsaards, die ons van verbijstering achteruit deden deinzen of waren sommige glazen afkomstig uit één en dezelfde fles? Het was wis en waarachtig een onvergetelijke memorabele wijnavond, vast en zeker!

 

31-05-2006 "Kaarsje aan, stroopwafeltje erbij"

Arjan's eerste eigen proeverij was een groot succes. Onze smaakpapillen werden op een rondreis over de hele wereld gestuurd. Oostenrijk, Frankrijk, Nieuw Zeeland, Duitsland en Spanje waren de herkomstgebieden. Een opvallende wijn was afkomstig uit het Spaanse Gallicië, genaamd Gauda, of was het nou Gaudi, misschien wel Gouda. In ieder geval volgens een proever "lekker met een blokje kaas, kaarsje aan en een stroopwafeltje erbij". Soms was het lastig de afkomst van een wijn te benoemen: "deze komt uit Bordeaux, of een ander gebied waar de zon veel schijnt". Een ander lid merkte op: "dit is net een dennenbos aan zee maar wat getijde gevoelig". Over het gewenste alcoholpercentage in een fles wijn verschilden de meningen deze keer ook weer eens: 12 % alcohol? Da's ook niet veel zeg!" "Nou wel als je bedenkt dat het maar een half flesje is!"

 

 

19-04-2006 "Komt de wijn al?" "Nee, wel bier zo!"

Deze avond bleek het voor ons allemaal de eerste kennismaking met het wijngebiedje Bierzo uit het Spaanse Léon. Of deze wijn al op dronk was werd niet helemaal duidelijk, wel melde een proever dat hij zelf na het drinken ervan "even moest liggen". Verder kwamen er "sapbommen" ter tafel en natuurlijk een fles die in de geur wat "rammelde": een echte Michael Jackson neus.

 

 

13-03-2006 KELDERRESTANTEN

"Soms is het nodig wat laatste overtollige flesjes uit je wijnkelder op te ruimen." Zo liet Ab ons weten. Het werd een geweldige proeverij die na afloop begeleid werd door de meest uitgelezen eigenhandig vervaardigde delicatessen van Madeleen. Het halve Gooi had ze afgereisd op zoek naar het juiste vetspek voor een van de paté's. "Dat moet je dan verdorie ter plekke nog laten snijden uit doorregen varkenslapjes ook!" Als een van de laatste wijnen stond de Israëlische kosjere Cabernet van Yarden op tafel. Het bleek een verrukkelijke jammy, naar pure aardbeitjes smakende wijn te zijn, die wonder boven wonder uniek harmonieerde met de ham op een bedje van uiencompote. De naam Yarden, vond de gastvrouw weer wat minder geslaagd. "Je denkt immers zo snel aan een begrafenis wijntje". Heel anders dan de lange fles met Avvoltore op het etiket. Dat werd snel door een van de proevers verhaspeld tot "Eifeltoren". Het enige minpuntje was een èchte begrafeniswijn, wederom een fles Château Trotanoy met kurk. Wat is er op dat kasteel toch aan de hand?

 

 

22-02-2006 VEROUDERENDE KLEUR

Dat de kleur van een wijn na verloop van tijd veroudert mag bekend worden verondersteld, maar soms kan dit volgens een proever wel razend snel gebeuren. "Hé, deze wijn heeft een veel oudere kleur dan net!" Het zal wel wat met de chemicaliënlozingen in de Rhône te maken hebben gehad want, zo wist een andere proever van de wijn met een zeer aparte neus: "de Rhône kan zo ruiken." Leerzaam was het verband te ontdekken tussen de wijnen die in groepjes van drie werden ingeschonken. Grapjes waren niet van de lucht: "Ze zijn alle drie rood en de glazen zijn alle drie even vol..." Maar de overeenkomst in het eerste groepje van drie was wel heel opmerkelijk: de flessen hadden allemaal een zilverkleurige capsule.

 

16-01-2006 HISTOR

Wat een geweldig leerzame proeverij had Vera ons voorgeschoteld. Thema was Bordeaux 2003. Alle leden bleken van mening dat dit wijnjaar beslist niet slecht is maar zich niet kan meten met jaren als 1982 en 1986. Duidelijke underperformer bleek Cantemerle, die een kenner zelfs voor een gewone rode Première côtes aanzag. Mooiste wijn vond ik de Prieuré Lichine, maar dat veroorzaakte enig tumult. Een expert vond zelfs dat dit soort wijnen verboden zou moeten worden: "opgeleukt met veel te veel nieuw eikenhout, een schande." Een andere kenner sprak van een HISTOR wijntje. Opmerkelijk genoeg waren we het over alle andere wijnen eens.

 

 

14-11-2005 Liberaal huiswijntje

Wat is het toch leerzaam wijnen blind te beoordelen. Deze avond werd ons wederom duidelijk dat er een groot verschil is tussen prijs en kwaliteit van verschillende producenten uit diverse landen. De lekkerste wijn van deze proeverij bleek een Zuid-Afrikaan te zijn van nog geen 13 euro, gekocht bij Dirck 3. Maar deze slijtersketen leverde ook een Gevrey Chambertin voor € 15,99 die de toets der kritiek niet kon weerstaan. Over de twee 2002 Grand cru linkeroever wijnen uit de Bordeaux waren de meningen verdeeld en in de fraaie Zuid-Afrikaanse wijn bespeurde een proever: "asfalt", waarop een andere repliceerde met: "ja een wijn voor de autolobby: een echt liberaal huiswijntje."

 

 

26-10-2005: Hiep hooi!

Dat de proevers van Pourritue Noble er een geheel eigen smaak op nahouden mag bekend worden verondersteld. Maar om nou meteen te gaan klagen dat er geen "hiep hooi" wijn op de proeftafel stond gaat volgens mij toch net iets te ver, er was immers wel een Tautavel en dat maakt veel goed. De organisator van deze degustation was net voor het eerst vader geworden en dat vind je meteen in de wijnen terug. Zo was er een Domaine de Fontanel en een Kroatische wijn die naar poepluiers rook. Toch de volgende keer maar geen luieremmer meer gebruiken als wijnkoeler. De 2001 Grand Cru's Bordeaux vielen ons allemaal een beetje tegen. Gesloten fase? Als pay-off-je proefden we een La Spinetta Barbaresco, Starderi uit 2001 die Robert Parker een 94 punten toekende en een prijskaartje heeft van zo'n € 125,--. Nou voor dat geld toch liever 12 pakken Pampers!

 

15-08-2005: Amore mio!

Voor een aantal proevers waren sommige wijnen teveel van het goede. Enorme geconcentreerde powerlifters bleken een Amarone en een Ripasso te zijn. Ook de Ninquen bleek een weegschaal in balans maar aan beide zijden bijna door te buigen van extracten. Je houdt ervan of je vindt het te veel van het goede. Amarone, amore mio!

 

29-06-2005: Bourgogne

Rob belichtte deze avond het thema Bourgogne, wit en rood. Voor velen was dit ook een eerste kennismaking met het wijnjaar 2003 uit deze regio. Wat een heerlijke wijnen leverde dit jaar op de proeftafel op. Atypisch voor de streek maar barstensvol fruit en met nauwelijks waarneembare tannine. Reuze leerzaam was ook om dezelfde flessen uit andere jaren met de wijnen van 2003 te kunnen vergelijken.

 

11-05-2005: Gluren bij de buren

Ab had een avondje Zuidelijke Rhône voor ons verzorgd. Gefocust op twee producenten waarvan de wijngaarden in Châteauneuf du Pape aan elkaar grenzen. Deze keien van wijnen, buurmannen van elkaar, bleken jong en steeds zwaarder te proeven zijn, volgens een lid. Een ander respondeerde met: "Zwaarder? Niet als je er iets bij drinkt!" Een volgende deskundige meende in een wijn de smaak van blik te herkennen, maar zo verduidelijkte hij, dat kwam omdat hij in een hele oude auto reed. Aan het eind van deze avond, onder het genot van Madeleen's kwarteltaart kwamen we tot de conclusie dat er met de nieuwe behuizing van deze Paus niets mis is.

 

13-04-2005: Klein pennetje

Weer een buitengewoon interessante proeverij die Ruud voor ons had georganiseerd. Er waren wijnen bij die niet zondoorstoofd bleken, maar gewoon afkomstig waren van de koude grond. Regentonnen wijnen en kanonnen uit Italië. Kortom, alles waar je als wijnliefhebber enthousiast van wordt. Was er dan niets dat voor verbetering vatbaar was? Jawel, de volgende keer graag een klein pennetje neerleggen om het kleine proefformuliertje in te vullen!

 

30-03-2005: Paars-Bruin

Onze wijnvriendin Vera verraste menig proever met een kleurrijke proeverij, of zoals een kenner goed onder woorden bracht: "deze wijn heeft een bruine kleur met een paars randje". De Italianen waren goed te herkennen aan de spreekwoordelijke hogere zuurgraad en de lievelingswijnen van ieder kenner Domaine Pierre Usseglio waren weer fraaie beloftes voor de toekomst. Helaas bleken twee van de drie wijnen van top-producent D'Arenberg kurk te hebben maar liepen daarmee niet uit de pas met een van de drie Barolo's van Viterbi. Waar blijven die schroefdoppen en kunstkurken toch?

 

23-02-2005: Valderalderiere, valderalderare...

Vier verschillende wijnen van Bodegas Valduero kregen onze proevers voorgeschoteld ter beoordeling van Michel en dat bleek heel leerzaam! Verder was er weer de spreekwoordelijke hele mooie wijn met een hint van kurk. Kortom, de proeverij was deze keer weer een zalvend genot!

 

30-01-2005: 1-2-3: Gemengde gevoelens!

Met gemengde gevoelens kijken we terug op onze tweehonderdste proeverij. Het was een geweldige middag met heerlijk eten waar Michel voor had gezorgd. Ook de flessen waren geweldig, zowel in aantal als in kwaliteit, maar we namen afscheid van een lid Ron, die al weer sinds 1991 lid van onze groep uitmaakt. Hij gaat zijn vleugels uitslaan in het land van de gamba's en koriander. We hadden tevens te doen met twee leden die wegens lichamelijke ongemakken niet in staat bleken de hele middag met hun aanwezigheid te kunnen opluisteren en we verbaasden ons over drie flessen wijn die overduidelijk kurk hadden. Al met al was het toch een heerlijke middag, nu eens niet spugen, maar slikken! 

 

22-12-2004 "Carruades!"

We werden bij Ger van het ene werelddeel naar het andere gesleept. In mijn gevoel ontbrak alleen Antarctica. "Carruades, en Carruades nog an toe!" Of was het nou "Undurraga en Undurraga nog an toe!" Misschien was het ook wel "Poggio en Poggio nog an toe!" De gastheer had deze keer ook een aantal gast proefsters uitgenodigd: Bonny Doon, Carmen Montana en Bohoek de Meye. Het werd zo weer een gezellig avondje inburgeren!

 

24-11-2004 "VINO de GEDULDO"

Deze wijnavond werd omlijst door een zacht achtergrond muziekje. Een lid dacht zelfs Jimmy Hendricks te horen, maar dat was volgens een ander proever onmogelijk omdat die al lang dood was. Levenloos waren de wijnen op eentje na, echter allerminst. Alleen een tien jaar oude Presidents selection van Wolf Blass werd door enkele lieden gekwalificeerd als Wolf Passé, maar een lid vond deze opmerking Wolf Blasé. Allemaal waren we echter van mening dat het beslist geen Vino de Geduldo was.

 

30-10-2004 Vinodino: "Een diepe ziel is hartverwarmend"

Een geweldige avond, heerlijke gerechten en schitterende wijnen! Ieder lid had weer zijn of haar beste beentje voorgezet dat bleek wel uit de uiterst amusante coquilles, de rondborstige eendenborst salade, de virtuoze vitello tonato geflankeerd door een wijn uit een fles met een hartverwarmende diepe ziel en een zeer parfumaal bouquet, de grandioze gamba's, de briljante wildbouillon, de enorm geslaagde wilde eend ( niet gekooid, maar geschoten! ), de klassieke kazen en talloze taarten. Tijdens de avond rezen er toch enkele vragen: Ger twijfelde; "moet er geen scheutje room in mijn dubbel getrokken wildbouillon?" Gelukkig liet het antwoord niet lang op zich wachten. "Ben je nou helemaal geschift!" Wil vroeg zich al smullend van een overgebleven stukje ansjovis op een bord van een van onze smulpapen af, wie dat niet had opgegeten. Rob wist het: "dat was van Birgitta , die proefde het, lustte het niet en heeft het daarom uitgespuugd." De conclusie over deze avond kan dan ook alleen maar zijn: een fenomenaal PARFUMAAL !

 

27-10-2004 Richard Witsche

De beste typering van deze proeverij zou kunnen luiden: "Een ware Richard Witsche wijnavond". De degustatie werd namelijk ingezet met twee wijnen uit Nederland en besloten met zeven grote wijnen afkomstig van de linkeroever uit de Bordeaux. Hadden sommige proevers wat moeite met de wijnen van eigen bodem, de Bordeaux bleken een inkoppertje!

 

24-09-2004 Peperbonen en snijnoten

Nadat je denkt dat je alle wijnbeschrijvingen wel eens hebt gehoord werd er op Rob's proeverij weer een nieuwe gelanceerd. "Peperbonen en snijnoten". Leuk gevonden en zeer adequaat, maar zo'n grandioze proeverij zou beter getypeerd zijn met "Glanjers in de klazen!"

 

23-08-2004 Sinterklaas bestaat!

Na zijn geweldige proeverij van Spaanse topwijnen werd ons duidelijk dat Sint-Nicolaas gewoon Ab blijkt te heten. Wat een geweldige wijnen en veel genereuze eigen bijdrages. De zwarte Piet delen we aan de proevers uit, want het bleek onmogelijk te raden wat we blind kregen geserveerd.

 

21-06-2004 Werk aan de vijver

"Het is net of ik in mijn vijver aan het graven ben als ik deze wijn ruik." Tjonge, je zal maar zo'n vijver hebben zeg! Ron zette onze proefclub volledig op het verkeerde been door meteen met topwijnen te beginnen, daar mee te vervolgen en eindigen! Een lid had nog een heerlijk toetje meegenomen een nu al haast legendarische port: Pocas vintage 2000. Was het iedere avond maar zo'n feest!

 

12-05-2004 Tering wat een materie!

Een volledige opkomst deze maal door de leden van Pourriture Noble op de proeverij bij Ruud, die gebeurtenis wil namelijk niemand missen! Na zijn altijd zeer succesvolle dugustaties komt hij altijd ook met een paar zeer bijzondere wijnen aanzetten. Een van die extra te keuren wijnen was deze keer een Roussillon. Domaine du Clos des Fées. Het bleek een regelrechte sensationele wijn te zijn die ik beschouw als dè top uit deze wijnregio. Het was dan ook niet onterecht dat een van de leden de gedenkwaardige woorden sprak: "Tering, wat een materie!" Een andere proever sprak de profetische woorden: "Als ik deze fles morgen zou opentrekken, zeg ik, ik laat hem nog een tijdje liggen."

 

14-04-2004 Een luchtbel!

volgens een lid van Porriture Noble bleek de Bordeaux 2000 proeverij gestoeld te zijn op een belletje lucht: Bel-Air. "Jakkes dat lijkt wel Cantemerle 1997, daar moet nu echt wat aan gedaan worden, het moet verboden worden zoveel hout!!! " . Hij bleek de enige die er zo over dacht. Alle andere proevers waren zeer lovend over deze wijn: "Deze lijkt op mij, hij heeft heel veel potentie, ik zou zeggen, pak hem volgend jaar nog maar een keertje, tenminste als je hem hebt liggen!" Geweldige prestatie overigens van Vera om tien wijnen uit het zo fraaie 2000 bij elkaar te zoeken.

 

22-03-2004 SANTENEE

Mijn hemel hoe speel je het als wijnboer klaar een Santenay vieilles vignes op de markt te brengen die nog het meeste doet denken aan een pak Pinard wijn uit de grijze oudheid. Vieille, ja dat kon je zeker over de kleur van deze wijn uit 2000 zeggen. Rosé bruin! Nou SanteNee dus! We raden deze wijnboer aan in het vervolg niet meer tot Dirck 3 te tellen wil hij wat gaan verkopen. Er vielen deze avond ook weer enkele gevleugelde uitspraken te noteren: "Maakt een wijn in de neus niets klaar, dan is het vast een Pinot Noir!" Een uitdrukking die het onder kenners helemaal gaat maken is: "RSI wijntje". RSI wijntje? Ja je mag gerust ook spreken van een Parkinson sapje. Je moet je een ongeluk met zo'n wijn schudden en dan ruik je nog niets! Gelukkig was er ook aardig wat lekkers. Madiran en Chili stalen de show!

 

11-02-2004 Sinterklaaskruiden

Het gebeurt meestal maar een keer per jaar op de eerste proeverij na de jaarwisseling dat we beginnen met een glas Champagne, dat helemaal geledigd mag worden. Maar deze maal viel er wat te vieren! Marcel trakteerde ons omdat hij was toegelaten voor de Vinologenopleiding! Geweldig voor hem en lekker voor ons allemaal. Thema van de proeverij was duidelijk een surprise: "Hoe kan je de proevers trakteren op wijnen gemaakt van zoveel mogelijk druivenrassen: Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec, Pinot-Grigio, Chardonnay, Shiraz en Cabernet-Franc, om er eens een paar te noemen. Het kon dan ook haast niet anders dan dat een wijnkundige opmerkte: "Sinterklaaskruiden!"

 

21-01-2004 Bal

Het is niet iedere proeverij bal, maar deze avond ontdekten we de fraaie Roussilon's van het domaine Força Réal. Geweldige pure eerlijke geconcentreerde klasse uit het uiterste Zuiden van Frankrijk. Het centrale thema van de proeverij bleek Frankrijk te zijn en hij was keurig in 4 groepjes van drie wijnen opgedeeld. Rhône, Zuid-West Frankrijk, Languedoc-Roussilon en Bordeaux. Klasse zo'n leerzame proeverij te houden als nieuw lid voor de eerste keer! Natuurlijk waren er ook deze keer weer experts die van mening waren dat Italië en Australië in Frankrijk liggen… Geheel tevreden en wijzer keerden we huiswaarts, want het motto van deze avond luidde: "Als de wijn is in de man, dan is de wijsheid dat ook!"

 

17-12-2003 Quareuk!

Het waren weer bijzondere wijnen op deze proeverij. Sommige flessen deden de proevers denken aan Turks fruit met Monique van der Vin en andere hadden tonen van versleten mocassins, dat alles natuurlijk alleen quareuk. Quareuk? Is dat niet een karakter uit het nieuwe boek van Harry Potter of wellicht een personage uit een werk van Tolkien? We zullen er waarschijnlijk nooit achter komen. Er viel deze keer gelukkig niets te mopperen over het "op dronk zijn" van de wijnen. Zoals een lid het prima verwoordde: "Voor nu en voor de rest van de avond, quareuk dan uiteraard."

 

19-11-2003 JP Chenet - Wijn: 6-0 ?

Dat onze proevers echte kenners en genieters zijn bleek uit het feit dat een van onze experts recent had vastgesteld dat een reeds geopende fles Chenet-wijn na drie weken nog goed was. Gelukkig corrigeerde dit lid deze zonderlinge uitspraak meteen zelf: "nou ja, er was geen verschil te proeven met dezelfde fles, drie weken geleden..." Deze uitspraak was de opmaat voor een avondje met veel "regentonnenwijn", "Dutroux sapjes", "licht kardemom in de nasnuif" en "dit jonge sapje zou wel iets voor Michael Jackson zijn". Waren de wijnen dan volgens een aantal proevers wel erg aan de jonge kant, gelukkig bleek er nog eentje te zijn met "een geur van strak leer" wat kan duiden op enige volwassenheid. We waren er echter allemaal van overtuigd dat de toppers die we deze avond proefden zich wel goed gaan ontwikkelen en nog een heel leven van gezonde bloei voor zich hebben.

 

22-10-2003: Van appelmoes en lekkende batterijen.

Het werd bij Ron maar weer eens bewezen. Het is niet alles goud wat er blinkt. Wijnen met klinkende afkomst wat betreft de AOC als de wijnhandelaren waarbij ze waren aangeschaft en de zeer hoge prijzen van de flessen zijn geen garantie voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. De verschillende wijnen kwamen uit alle uithoeken van de wereld en ook de smaakimpressies liepen nogal uiteen: van lekkende batterijen tot appelmoes, waaraan een proever toevoegde: "dan vind ik appelmoes lekkerder!" Zouden wij, proevers, onbewust zijn meegesleept in de matige prestatie van Ajax, of was hier sprake van een Mabel-effect? Wijnen waarvan je veel mocht verwachten, maar die zich onvolledig en onjuist voordeden!

 

10-09-2003: Wow!

Wow, wat een wijnen! Ruud bood ons de kans om onder andere vier Grand Cru Bordeaux wijnen uit 1993 met elkaar te vergelijken, drie jaargangen Cabo de Hornos, twee fraaie Ribera del Duero's uit 1999, wat doen die toch aan fraaie Bordeaux's denken, en twee 1992ers: Meyney en Ornellaia. Er werd opvallend goed herkend. Alleen de 200 jaar oude Sherry werd niet als zodanig benoemd. Daar gaan we mee oefenen!

 

13-08-2003: Bordeaux!

Echte kenners zijn de vinologen van proefclub Pourriture Noble. Dat bleek maar weer eens op deze blindproeverij. Eén thema, twaalf wijnen en één piraat. Het was overduidelijk voor allen: "eindelijk weer thuiskomen: BORDEAUX! Wat hebben die wijnen toch een diepgang zeg." Alleen de piraat, daar was men het niet over eens en geen enkele proever noemde deze wijn ook als niet thuis horend in het thema. Helaas bleek deze black horse achteraf de enige echte Bordeaux te zijn, Montrose 1996… De andere flessen waren Super Tuscans. Jammer dat deze wijnen bijna alleen in Toscane voor multimiljonairs te koop zijn. Dat komt o.a. door behaalde rendementen van slechts 8 hl. per hectare. Kom daar eens om in Bordeaux en in de Bourgogne haalt alleen Lalou Bize Leroy een bewonderenswaardige 15 hl… Gelukkig blijkt achteraf dat we de kwaliteiten van de wijnen wel onderkenden. Parker scores van 90 tot 95… Waarbij we ons van harte aansluiten!

 

23-06-2003: Rosé bij lamscarrée…

"Als je een blinddoek om hebt zou je dan bij deze wijn merken dat je rosé proeft?" "Wat voor een gerecht past nou bij zo'n rosé?" "Bij deze rosé wil ik lamscarrée!"

 

21-05-2003: Je moet de goden niet verzoeken!

Altijd is er weer die jolige proever die bij de eerste fraaie wijn "KURK! roept. Ook dit keer was dat weer het geval en dat nog wel op de dag dat wijnschrijver Hubrecht Duijker het opnam voor kroonkurken en schroefdopjes op wijnflessen. Ook deze maal keek de organisator, al schenkend, vertwijfeld rond. "Nee he, nee he?" Een paar flessen verder was het inderdaad twee maal prijs. Een kostbare Brunello met fraaie reputatie en een Zuid-Amerikaan bleken corcked. Conclusie van een van de proevers: "Bij deze wijnen zou je eigenlijk wat moeten drinken...." Je moet de goden ook niet verzoeken.

 

 

9-04-2003: "Schwalbeberg"

We konden van tevoren raden van welke Zuid-Afrikaanse producent alle wijnen op deze proeverij afkomstig zouden zijn. Een hint hadden we gekregen. De naam begon met een S en eindigde met een G. Ger zat het dichtst bij het goede antwoord: "Schwalbeberg". Je bent Druifexpert of niet! Deze wijnen uit Zuid-Afrika waren zoals een proever het uitdrukte "aparte" wijnen en een andere vinoloog voegde daaraan toe: "wijn uit Zuid-Afrika doet mij altijd aan zwarte pruimen denken". Ach ja, iedereen heeft recht op zijn eigen obsessie. Alle wijnen bleken lang gemasseerd te zijn en hadden een maandenlange opvoeding achter de rug op nieuwe roestvrijstalen vaten, vandaar de recente tannines.

 

12-03-2003: "Grand cru passé!"

"Ik ruik bloed!" "Nee man dit is een voorbeeld van een rammelend bouquet." "Rammelend? Een verfomfaaide Grand cru passé zal je bedoelen." Sommige proevers waren het spoor al snel bijster. Dat komt er ook van als we eerst een magnum champagne ledigen alvorens serieus te gaan proeven. Ons wijnvocabulaire werd op deze avond in ieder geval weer eens verrijkt met enkele fraaie stijlbloempjes.

  

10-02-2003: "Heb je weer in je glas zitten schijten?"

Er zijn altijd weer wijnkundigen die in deze drank poep menen te bespeuren. Dat was deze avond bij een van de wijnen, ook weer het geval. "Ik ruik mest!", geroepen door een van de proevers ontlokte aan een andere de uitspraak: "Heb je weer in je glas zitten schijten?" Een genootschap van keurige lui dus, niets mis mee. Die poepneus, onder andere, wees er volgens een aantal kenners duidelijk op dat we hier met een Madiran te maken hadden. Briljant! Helemaal goed. Dat was overigens wel erg knap want de afkomst ontdekken bleek een hele toer. De 12 wijnen kwamen namelijk maar liefst uit 9 verschillende landen...

 

 

27-01-2003: "De rosé's waren diep van kleur."

Robuuste kanjers, zo zou je de meeste flessen die Rob voor ons had verzameld het beste kunnen omschrijven. De trend is wereldwijd om wijnen te maken met een hoog alcohol percentage. Meer dan 13 % alcohol lijkt eerder regel dan uitzondering te worden. Zou dit te maken hebben met de verhoogde alcoholaccijns op gedistilleerd per een januari? "Dan drinken we maar wijn?" Bij drie Rhône wijnen stond zelfs 15% alcohol op het etiket. Dat moet een conserverende werking hebben zou je denken. Voor de zekerheid had de producent toch maar zijn hele voorraad sulfiet in een fles gestopt, waardoor deze naar rotte eieren stonk. De andere rode wijnen waren overigens heerlijk en fraai van tint. Een lid merkte dan ook snedig op: "De rosé's waren diep van kleur."

 

16-12-2002 Groentesoep, theeworst en speculaas!

Alsof een aantal proevers een voorschotje wilde nemen op de verrukkelijke hapjes die Ruud na de proeverij ons zou gaan serveren werden een aantal wijnen getypeerd met "groentesoep", "theeworst en "speculaas". Erg, bleek men er niet naast te zitten. De gastheer verwende ons met hertensoep, ganzenleverpaté en kaas. Bij de beoordelingen van de wijnen zat men ook bijna goed. "Een potentie rakker met een robijnrode neus, maar wat gesloten in de kleur." Het spelletje, wie van de LPFers komt terug in de tweede kamer werd deze keer gewonnen door Wil. Zij herkende feilloos die ene Franse wijn tussen de Australiërs.

 

 

20-11-2002 "De gordijnen open of gesloten?"

Ab en Madeleen waren uitermate omzichtig met de te proeven wijnen omgesprongen. Twee dagen van tevoren de wijnen rechtop gezet. Een dag van tevoren de flessen van de kelder naar de bibliotheek gebracht. Vier uur van tevoren ontkurkt, voorgeproefd en voorzien van glazen afdichtingen. Een proever was zo slim om te vragen of er ook nog aan de gordijnen was gedacht. Waren die in de bibliotheek open of gesloten? "Dicht" antwoordde Ab resoluut en dat bleek z'n effect niet te hebben gemist. Alle wijnen bleken open en niet gesloten. Hetgeen een proever de uitspraak ontlokte: "Deze wijnen zijn nu perfect op dronk, maar later op de avond ook!" Er bleek door Ab een wedstrijd aan de proeverij te zijn gekoppeld. Wie The black horse tussen de Bordeaux raadde wachtte een fles wijn. Welke wijn? Natuurlijk een Grenache Noir! Culinair was Madeleen, weer onovertroffen met haar Reebief. Wat dat was? Rosbief van Ree en natuurlijk omlijst je het vlees met een salade en niet zo afgezaagd als Jonnie Boer dat doet met sla daarin verwerkt, maar met eendenlever!

 

 

23-10-2002 "Licht deeg in de kleur"

Theoretisch moet de wijnkennis van Pourriture Noble na 175 proeverijen toch op een aardig niveau zijn beland. Daar over wil ik me hier, diplomatiek niet uitlaten. Lof verdient echter het kleurrijk taalgebruik van de leden. Stijlbloemetjes waren de afgelopen proeverij: " Licht deeg in de kleur." " Deze rode rakker heeft de donkerste tint van de avond, zeker als je het vergelijkt met de witte wijnen" Wat voor een stof heeft deze wijn? Met als antwoord: "Als je stof drinkt, ga je lappen plassen!" "Wat proef ik nou?" Gevolgd door: "Een beetje wijd". Maar dat was volgens een andere proever "een toon van adellijke sperziebonen".

 

 

9-9-2002 "... uit Zweden"

Het thema van Vera's proeverij bleek 'verantwoord omgaan met alcohol' te zijn. Drie van de tien wijnen bevatten 13% alcohol, twee 13½% en vier maar liefst 14%. Wellicht was dat de reden dat een van de leden op de standaardvraag "waar komt deze wijn vandaan?", antwoordde: "uit Zweden." Een andere proever sprak over deze wijn dat die "wat ranzig aan het glas hing". Of dat met de bevolking van Zweden te maken had werd me niet geheel duidelijk.

 

 

19-8-2002 "Mijn uitlaat is kapot"

Wat vraag je nou als je een avond naast een Italiaanse wijnimporteur zit? Natuurlijk: "hoe zeg je in het Italiaans, mijn uitlaat is kapot?" Dat is altijd handig als je op een avondje half Italië doorkruist! Het was een veel omvattende gebeurtenis met dertien wijnen uit Italië en een piraat uit Chili. Slechts een proever, Sjaak, wist deze eruit te pikken, maar dat was niet zo moeilijk, hij had deze wijn immers zelf meegenomen. Over een paar wijnen waren de meningen zeer verdeeld. Van: "Goh wat een storende zuren", tot "heerlijke zuren zeg!" Van : bah, passé", tot: "zeer complexe wijn!" Ach, als je, zoals een proever het uitdrukte, "je glas maar niet lek is."

 

 

10-6-2002 "Croissantje"

Ron pakte geweldig uit met maar liefst 13 van de 15 wijnen die een 8 of meer in de smaak verdienden. Er waren natuurlijk weer van die leden die iets te zeuren hadden. "Veel te veel hout, dat moest verboden worden" en "ik ruik niks, helemaal niks", bij de sterkst geparfumeerde wijn. Kenmerkend voor de kwaliteit van de degustatie was wel de opmerking van een andere proever: " Dit fruit wil je wel elke dag op je croissantje smeren!"

 

 

6-5-2002 Ouwe mannetjes

Na al die jaren proeverijen bij te hebben gewoond dacht ik dat ik alles wel had gehoord van wat je over een wijn kunt zeggen. "Een kussentje van fruit op een divannetje van tannine", "deze wijn ligt wat slordig in het glas", "poepbroek", enz. enz. Vera zorgde echter voor een nieuwe klassieker: "Deze wijn smaakt naar ouwe mannetjes". Ik keek even naar Rob, maar die vertrok geen spier.

 

 

18-03-2002: Dansen

Soms is het al leuk voor aanvang van de proeverij. Door het raam zagen wij in de spaarzaam verlichte kamer Ger, Ruud, Ron en Ab vrolijk dansen. Snel naar binnen dus! Het werd een proeverij met veel verrassingen. Een Punters Corner ( vernoemd naar het bekende etablissement in Giethoorn? ) Een fraaie Kabashow ( nieuwste voorstelling van Hans Kazan?) en een Viu Manent uit Colchagual. ( Esperanto? )

 

 

25-02-2002: Dille

Het was een heerlijke avond in vele opzichten. Voor het eerst heb ik een wijn geproefd met dille in de smaak. En Rob vervulde een heimelijk verlangen: ooit de Cadus en de Cabo de Hornos naast elkaar te proeven. Voor iedereen die avond een regelrechte sensatie. Voor herhaling vatbaar zal ik maar zeggen. Gebeurde er dan niets raars deze keer? Jawel: Ron wilde zijn contributie met Griekse Euro's voldoen maar daar kan je als penningmeester natuurlijk niet aan beginnen.

 

 

7-01-2002: "Levend aan de glaswanden..."

"Levend aan de glaswanden, dat zijn deze wijnen!" Een groter compliment had Ger niet kunnen geven. De alweer 168e proeverij was smikkelen geblazen. Er waren onder andere twee verrukkelijke witte wijnen, twee Super Tuscans, twee Chianti's en twee kanjers van Aussies naast elkaar! Er ontstond een open discussie omtrent de geslotenheid van jonge Italiaanse wijn. Volgens Ron waren deze wijnen niet gesloten, alleen heel intiem: "geil". Una serata particulare. Klasse!

 

10-12-2001: Van oude kaas en jonge wijn...

"Roel, waarom hebben wij eigenlijk niet zo'n mannetje?" Vroeg Net. "Je bedoelt zo'n authentieke Rhône kabouter? Zo'n wijnbouwer waar je blind op kan varen, Net? Tja, dat heeft alles te maken met ons gebrek aan savoir vivre. Wij zijn als Gilles de la Tourette in wijnland. We roepen telkens de verkeerde dingen op de juiste momenten." "En.." vroeg Net, "zou het ooit nog goed komen met ons Roel?" "Je moet niet vergeten Net, wij hebben zo ook onze mannetjes, Eduard, Rutger, Ruud en..." ,"Madeleen!" Riep ze. "Wij hebben ons vrouwtje uit het Gooi!" "Kaas" had Madeleen gesproken, "oude kaas, dat doet wonderen. Die wijnmannetjes schenken hun hele kelder leeg voor oude kaas!" "Oud Amsterdam?" Had Roel nog even proberen mee te doen. "Nee joh, echte oude kaas!" Het resultaat was ernaar, Ab en Madeleen hadden het mannetje schitterende authentieke Rhône reuzen weten te ontfutselen. We hadden geleerd, natuurlijk, dat was het, kaas en wijn...! Er restte ons een diep gepast stilzwijgen.

  

19-11-2001: Nieuwe Wereld wijnen? Jullie kennen de oude niet eens!

"Dit proef je meteen, echt een top Bordeaux, zò anders dan de vorige wijnen, meer klasse, ras en diepgang." Het bleek het twee jaar oudere broertje te zijn van de wijn ervoor: Cabo de Hornos 1995. Echt kenners dus weer die aan het proeven waren bij Ruud. Een nieuwe mijlpaal in topproeverijen. Zeven wijnen scoorden maar liefst 17 punten en hoger! Culinair bleek de avond ook weer fraai omlijst. Een heerlijke compositie van tonijn met fricandeau op een bedje van salie en Dow, of was het Dâo, misschien wel Dauw salade. Ook daarbij, zoiets simpels, kwam men er niet echt uit.

  

24-10-2001: Een verdachte boswachter!

"Deze wijn is net een verdachte boswachter, de kleur is zelfs wat vettig". "Gossamme, ik krijg maagzuur van deze wijnen, ben ik de enige?" "Ja, ik krijg zo'n trek in eendenborst!" "Dan moeten we met z'n allen maar bij Johnny Boer gaan eten!" Door alle bomen in het bos kon ik nog net twee verdachte boswachters ontwaren, maar of die bij de Librije toegelaten worden?

  

24-9-2001: Wat doe je met je lege flessen?

Iedereen gooit zijn lege wijnflessen in de glasbak. Ab niet. Die bleek op zijn vakantie menig rolletje opgeschoten te hebben vol met lege wijnflessen. "Je doet dan in zekere zin ook aan recycling, je kan ze immers zo vaak terug zien als je wilt." Ron vond dit volslagen kletspraat. Om dit te onderstrepen fotografeerde hij Vera menig maal met half volle flessen. Die gaan we vast ook terug zien. Zoals geheel te verwachten was bleek de proeverij op topniveau te zijn. Allen jammer dat Vera het toch nog niet helemaal begrijpt. Wie koopt er in hemelsnaam nou in Italië wijn uit Australië? Een absolute topper met 19 punten en in totaal zes wijnen die meer dan 16 punten scoorden.

  

15-8-2001: Nieuw lid afgeserveerd!

Het is altijd een heet hangijzer. Willen we als proefgroep uitbreiden of niet? Ger was ons duidelijk een stapje voor. Op onze proeftafel lag boven op de proefformulieren de conduitestaat van een jonge dame. Of het aan de vlekkerige afbeelding van haar foto lag of aan het feit dat ze maar twee glazen bij zich had, we zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen. Ab was resoluut: verscheuren die handel! Geen nieuwe proefster erbij dus. Heel sneu voor deze juffrouw was het dat ze niet meer aanwezig mocht zijn bij Ger's record brekende proeverij. Van de 11 wijnen in competitie scoorden er 8 een 8,3 of meer in de smaak, Vijf van de 11 wijnen waren zelfs regelrechte toppers. Klasse Ger!!!

  

30-7-2001: Een voettocht door Toscane...

Was het door de zwoele warmte gekomen, of door het onrustige gevoel dat hem van jongs af aan had beheerst. Dick besloot die dag een voettocht te gaan maken vanaf het hem zo geliefde Castello dei Rampolla naar het Palazzo della Torre. Misschien zou hij dan eindelijk de rust vinden waarom hij zo menig maal had gebeden aan zijn beschermheilige, Saint Chinian. Hij ervoer het als een verademing op die warme dag de drukkende lucht van de kurkeiken van Rampolla achter zich te laten. Na enige tijd kwam hij Tabatau tegen, de trouwe hemelhond van Saint Chinian. Nostalgische gedachtes kwamen bij hem boven. Oh, wat had hij vroeger genoten van die speelse viervoeter. Maar de tocht was nog lang en hij gunde zich dan nu ook geen tijd voor het dier. Via een kronkelig pad omzoomd met cypressen bereikte hij het kleine kapelletje dat was geweid aan Sint Théobald. Het rook er naar offers van ananas en rozijnen. Heerlijk had hij het altijd gevonden verblind te worden door de gouden glans die van de heilige straalde in de kleine donkere ruimte. Toch besloot hij niet langer te dralen, sprak een vluchtig Gruss tegen het beeld en zette zijn tocht voort die hem voerde langs een Castello waar de reserves van Roda-1 hun trainingskamp hadden opgeslagen. Hij kon hun kleedkamer ruiken, vol mannenzweet. Het deed hem denken aan de tijd dat hij als klein jongetje niet mee mocht doen met zijn oudere broertjes die voetbalden. Als de bal weer eens in een bosje was verdwenen stoof hij er achteraan en drukte deze dan stevig tegen zijn lichaam. Die leerlucht... een zucht steeg op uit zijn mond en hij vervolgde zijn wandeling. Op de hoogvlakte kwam hij de broers Wirra Warra tegen. Het was een zonderling stel, waar zijn ouders hem altijd voor hadden gewaarschuwd. De ene had het voorkomen van een engel en werd door iedereen in de streek Angelus genoemd. De andere Roberto Strangeways deed zijn bijnaam eveneens eer aan. Hij had een somber uiterlijk en rook naar kruidnagels. Ze hadden hem gelukkig niet opgemerkt en hij sloeg opgelucht het pad in naar de valei. Was het dan toch het geheime verlangen geweest naar de Zinfandel die hier huisde dat hij op pad was gegaan? Zou hij haar ontmoeten en dan meegevoerd worden naar een hem onbekende wereld van passie en hartstocht? Hij zou het ook zo graag eens zelf beleven de verhalen die zijn moeder zomers buiten in die boekjes las! Maar gedreven door een hem onbekende kracht liep hij door tot het romantische, schemerige Palazzo della Torre. Daar bij de vijver zou zij op hem wachten! Zij, waar hij zo naar verlangde. De vrouw waar hij 's nachts in bed aan dacht: Carmen! Hij hoorde de fonteinen klateren en zag haar liggen aan de rand van een vijver. Tot zijn immense schrik zag hij echter dat zij niet alleen was. Naast haar lag Maipo, de tuinmansknecht. Was alles dan voor niets geweest? Hij dacht aan de woorden die zijn vader vroeger sprak als deze hem weer eens had meegenomen om te vissen. "Zo jongen, we moeten maar weer eens op huis aan."

 

25-6-2001: Asperges met botersaus op een bedje van meloenschillen...

Het culinaire gehalte aspect in onze wijngroep gaat een steeds grotere rol spelen. Ab en Madeleen waren net terug uit Frankrijk. Madeleen had daar een aantal jaar geleden een seminar 'Koken met een koksmuts' gegeven over de Franse keuken en het resultaat moest worden geïnspecteerd. Het mocht er wezen. Een van de bezochte eetgelegenheden bleek sindsdien twee sterren te hebben verworven en de menuprijs had, zo verzekerde Ab ons, zich ook in opgaande lijn ontwikkeld. Reden dus voor de eigenaar een prachtig boekwerk te laten samenstellen met al zijn keukenkunsten. We kregen trek... Gelukkig hadden Michel en Erna gezorgd voor een heerlijke Italiaanse salade uit Spanje. Je moet er maar op komen. De wijnen begeleidden dit geheel met een ware groentewinkel. Sperziebonen, snijbonen, meloen, abrikoos, aardbei, kersen, mandarijn, mango en grapefruit. Dit alles bleek het voorspel tot twee wel heel bijzondere flessen. Eentje was volgens Ab typisch Hollands: asperges met botersaus. Het was duidelijk: de kelen moesten worden gesmeerd. Gelukkig was een wijnfles gevuld met pure motorolie.

Roel

Sitemap

Pourriture Noble

Studio Koning