NIEUWS en Trends

 

Dirck 3

Wijn- en drankenhandel Dirck 3 sluit  wegens verliesgevendheid19 filialen. Kastelenstraat

 

Een zware hagelstorm heeft in het laatste weekend van juni 2014 een deel van de oogst van wijnboeren in de Franse Bourgogne verwoest.

Dat berichten zondag Franse media. Volgens de eerste berichten is 40 tot 80 procent van de wijnoogst in de Côte de Beaune kapot. Daar werden onder meer de dorpen Santenay, Meursault, Volnay, Pommard en Beaunewijnen geraakt."Een echte catastrofe", liet woordvoerder Jean-Louis Moissenet van de Pommard-wijnboeren weten op de Franse radio.

 

Door: René van Heusden

Argentinië & Chili – Gecompliceerde oogst 2014

Na het geweldige succes van 2013 – het beste jaar in decennia – heeft Argentinië in 2014 te maken gekregen met een veel lastiger oogst. Boosdoeners waren ondermeer nachtvorst en regen laat in het groeiseizoen. Strenge selectie bij de pluk was daarom een must. De opbrengst zal naar schatting 20% tot misschien wel 30% lager uitvallen dan vorig jaar. Zo heel rampzalig is dat niet, gelet op de verzadiging van de Argentijnse druivenmarkt en de lichte daling in de export afgelopen jaar.

Ook Chili komt er niet zonder kleerscheuren af. Hier was het vooral strenge nachtvorst die voor forse opbrengstvermindering zorgde. Getroffen zijn vooral rassen als chardonnay en pinot noir.

Australië – Kleinere oogst 2014

Australië heeft te maken gekregen met een ‘uitdagende’ oogst 2014. In diverse delen van het land kregen druiventelers te maken met nogal extreme weersomstandigheden, variërend van nachtvorst tot hittegolven met droogte (en bosbranden) in het oosten en zuiden, plus druk van ziekten. Het logische gevolg hiervan is een lagere opbrengst. Net als in Argentinië is dat niet zo erg, want ook de Australische markt kent een oververzadiging aan de aanbodkant en afnemende exporten. Qua volume was 2013 bijvoorbeeld een voor het mooi wat te royaal jaar.

In het ‘verre’ westen van het land kent Margaret River alvast kwalitatief succes voor zijn witte wijnen. 2014 zou daardoor een van de beste jaren aller tijden zijn, beter nog dan 2010, ondanks het gegeven dat het groeiseizoen de natste winter aller tijden kende. Of wellicht juist dankzij. De niet te warme zomer zorgde voor behoud van zuren en aroma’s bij niet te hoge mostgewichten.

Een minpuntje is alleen de lage opbrengst bij chardonnay door toedoen van voorjaarsbuien die de nodige schade aanrichtten. Ook de rode zijn van hoog niveau.

Frankrijk – Exportdaling in 2013

Franse wijnen hebben in 2013 wereldwijd marktaandeel verloren door dalende uitvoer. Het aantal dozen daalde met 3,1% ten opzichte van 2012 tot 174,8 miljoen. De grootste tik kregen goedkope wijnen zonder geografische aanduiding (vins de France) te incasseren. Hun volume daalde met 17,3% tot 14,3 miljoen dozen. Voor alle AOC-wijnen samen, inclusief Champagne, bedroeg de teruggang minder dan 1%. Hoewel dit verlies beperkt is, zet de trend van gestage daling van marktaandeel zich nog wel steeds door. Een complicerende factor voor veel Franse producenten is dat ze door krappe oogsten in de afgelopen jaren (te) weinig wijn beschikbaar hebben. Een pluspuntje is dan weer dat de exportwaarde in 2013 nagenoeg gelijk bleef aan die van 2012, 7,6 miljard euro, met gedistilleerd erbij 9,5 miljard. Van dat bedrag komt 60% op naam van slechts drie gebieden: Bordeaux, Champagne and Cognac. Van zowel Bordeaux als Champagne liep de export in 2013 lichtjes terug. De vooruitzichten wat betreft 2014 zijn met name voor Bordeaux door de extreem kleine en kwalitatief al evenmin grootse oogst 2013 niet al te gunstig.

Frankrijk – Goede cijfers in 2013 voor Cahors

Een van de Franse AOC’s met mooie groeicijfers voor export in 2013 was Cahors. De buitenlandse verkopen piekten met een plus van 16,4% in volume en 8,9% in waarde. De ambities in het Zuidwesten liegen er trouwens niet om. In plaats van de 35.000 hl in 2013 wil men in Cahors in 2018 aan 60.000 hl komen. Belangrijkste afnemers in zowel volume als waarde zijn: Canada, VS, VK, België en China.

Quarts de Chaume Grand Cru

De Franse Raad van State heeft de bezwaren van vader en zoon Baumard tegen de creatie van de appellations Quarts de Chaume Grand Cru en Coteaux du Layon 1er Cru Chaume definitief afgewezen. Hiermee is een eind gekomen aan een al jaren slepend conflict. Het vreemde eraan is dat het uitgerekend Jean Baumard was die al in 1968 pleitte voor promotie van Quarts de Chaume tot grand cru. Alleen waren hij en zijn zoon Florent het telkens oneens met details in de regelgeving. Bij het laatste geding draaide het ondermeer om de toelaatbaarheid van cryo-extractie. Quarts de Chaume Grand Cru verbiedt het gebruik daarvan met ingang van de oogst 2020. Mogelijkerwijs zal de creatie van appellations als 1er en Grand Cru ook elders in de Loire navolging vinden.

Hongarije – Tokaj schaft 3 en 4 puttonyos af

In Tokaj is besloten om voor wijnen van het klassieke type Aszú de twee laagste categorieën in zoetheid vanaf eind 2014 niet meer te gebruiken, vooropgesteld dat Europa ermee instemt. Het gaat daarbij om de aanduidingen 3 en 4 Puttonyos. Zodoende blijven alleen 5 en 6 Puttonyos over. Het aantal puttonyos verwijst niet alleen naar het suikergehalte van de wijn, maar geldt officieus ook als kwaliteitsindicatie. Hoe meer puttonyos, des te prestigieuzer (en duurder) de wijn. De producenten geloven dat de maatregel de algehele kwaliteit van Tokaj ten goede zal komen. Hun wijnen zullen voortaan minimaal 130 g/l restsuiker moeten bevatten om als Aszú met puttonyos-indicatie in aanmerking te komen. Momenteel staat 3 puttonyos voor minimaal 60 g/l restsuiker, 4 voor minimaal 90 g/l, 5 voor minimaal 120 g/l en 6 voor minimaal 150 g/l.

Italië – Onenigheid in Brunello over subzones

Binnen de gelederen van de DOCG Brunello di Montalcino is discussie ontstaan over de wenselijkheid van het invoeren van subzones. Die zouden consumenten moeten helpen om de onderlinge verschillen tussen wijnen beter te begrijpen. Voorstanders vinden dat het moment nu gekomen is omdat de Italiaanse overheid subsidie beschikbaar stelt voor het in kaart brengen van zulke subzones. Op basis van microterroir zouden er daarvan zo’n 20 te onderscheiden zijn. Tot nu worden in Montalcino alleen wijnen uit een bepaalde wijngaard (single vineyard) onderscheiden met de term ‘vigna’. Een bijkomend voordeel van zonering zou zijn dat bezoekers beter de weg kunnen vinden in de wijngaarden. De overheid heeft namelijk binnen de provincie Siena alle wegwijzers weggehaald die naar wijnbedrijven verwezen. Ze zorgden voor te veel ongelukken! Tegenstanders voeren aan dat zonering te makkelijk voorbijgaat aan hoogteverschillen en wijzen er verder op dat veel Brunello’s assemblages zijn van diverse percelen in diverse zones omdat dit tot completere wijnen leidt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Spanje – Recordverkoop voor Rioja in 2013

Voor z over nog nodig heeft Rioja zijn positie als onbetwiste Spaanse nummer 1 voor tafelwijnen in 2013 overtuigend bevestigd. De verkopen stegen tot een niet eerder gezien hoogte dankzij een verrassend aantrekken van de binnenlandse markt. De Spaanse wijnindustrie kampt immers al jaren met een sterk dalende consumptie, met name onder jongeren. Voor het eerst sinds 2008 is de dalende curve nu omgebogen. De verkopen van Rioja wereldwijd stegen in 2013 met 4% ten opzichte van 2012 tot 369 miljoen flessen. Over de waarde doet men er in Rioja, net als in andere gebieden en landen, tegenwoordig het zwijgen toe. Een opvallende stijger was Grand Reserva met 17% in zowel Spanje als daarbuiten, zij het dat het aandeel van het instaptype Crianza bijna twintig keer zo groot is. Minder goed ging het met witte Rioja. Die verloor ruim 9% en moet nu rosado voor laten gaan als op een na belangrijkste kleur.

VS – Recordexport Californië in 2013

Euforie in Californië. De staat had een paar droomoogsten na elkaar. Op de koop toe steeg de export in 2013 substantieel. De uitvoer van alle Amerikaanse wijnen samen, waarvan Californië ongeveer 90% voor zijn rekening neemt en een nog hoger percentage van de wijnen die naar het buitenland gaan, steeg met dik 16% tot een waarde van 1,55 miljard dollar bij een stijging in volume met 7,5% tot 48,4 miljoen dozen. Dat betekende het vierde opeenvolgende jaar van groei. Het betekent ook dat Californië nu een vijfde van zijn wijn exporteert. Doelstellingvoor 2020 is het ronde bedrag van 2 miljard in waarde.

VS – Recordoogst 2013 in Washington

Records te over. Ook Washington State deelt daarin mee met zijn oogst 2013. Met 210.000 ton was die slechts een twintigste van die van 4 miljoen ton in Californië, maar wel 12% groter dan in 2012 en de grootste tot nu toe. Het is het gevolg van steeds meer investeringen van buitenaf, lees: vanuit Californië. Ook voor het eerst in 2013 was cabernet sauvignon de belangrijkste druif. Hij liet chardonnay en riesling achter zich. Cabernet was goed voor een vijfde van het totale oogstvolume. Chardonnay en riesling volgden op korte afstand, terwijl merlot ook tot de serieuze top 4 gerekend mag worden.

Zuid-Afrika – Recordexport in 2013

De uitvoer van Zuid-Afrikaanse wijn bereikte in 2013 een recordomvang dankzij een sterk gestegen vraag in landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Met bijna 526 miljoen liter lag het volume ruim een kwart hoger dan in 2012. De groei in de VS bedroeg zelfs 37%! Een verklaring hiervoor is dat Zuid-Afrika in het gat is gesprongen dat is ontstaan door kleine oogsten 2012 in diverse Europese landen met wijnen tegen een scherp concurrerende prijs. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de zwakke positie van de rand ook geholpen. Jammer is wel dat financiële cijfers over wat zich in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie afspeelt tegenwoordig niet meer gepubliceerd worden, dit uit concurrentieoverwegingen. Gevoeligheden lijken vooral te liggen bij druivenprijzen en prijzen van bulkwijnen. Men wekt nu de verdenking ongemakkelijke werkelijkheden verborgen te willen houden.

Zuid-Afrika – Prognose oogst 2014

De verwachting dat de Zuid-Afrikaanse oogst 2014 wat kleiner uit zou vallen dan die in 2013 is bevestigd door de resultaten tot en met medio maart, toen tweederde van de pluk er op zat. Na een koele maand januari startte die pluk een tot anderhalve week later dan normaal voor vroeg rijpende rassen. Warmte in februari zorgde voor een snelle rijping van alle rassen tegelijk. Hierdoor moesten vroeg rijpende rassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinotage, pinot noir en gemiddeld rijpende als chenin blanc, merlot en shiraz vaak op hetzelfde moment geoogst worden. Voor sommige bedrijven betekende dit dat ze in slechts twee weken tijd de helft van hun oogst moesten zien te verwerken. Het milde weer in maart met koele nachten was gunstig voor langzaam rijpende druiven als cabernet sauvignon. Winnaars in 2014 lijken wijnen uit ongeïrrigeerde wijngaarden te gaan worden dankzij gunstige condities met voldoende neerslag op het juiste moment.

 

Wereld – Cabernet sauvignon meest aangeplante druivenras

Uitgebreid en minutieus statistisch onderzoek door de University of Adelaide’s Wine Economics Centre toont aan dat de wereldwijde aanplant van wijngaarden tussen 2000 en 2010 ingrijpende veranderingen heeft ondergaan. Niet alleen kromp die aanplant in oppervlakte verder met 6% nadat er in de jaren negentig al 8% van afgegaan was, ook de onderlinge rangorde van druivenrassen is er heel anders gaan uitzien. Steeds minder rassen blijken een steeds groter aandeel binnen die aanplant voor hun rekening te nemen.

De studie Which Winegrape Varieties are Grown Where? onderscheidt 2.019 rassen, verdeeld over 1.271 primaire rassen en 748 synoniemen. Namen in 2000 nog 21 daarvan de helft van de mondiale aanplant voor hun rekening, in 2010 waren dat er nog maar 15. Het aandeel van de 35 belangrijkste steeg van 59% in 2000 tot 66% in 2010. Deze concentratie heeft zich vooral voorgedaan in de Nieuwe Wereld, waar de top 7 goed is voor de helft van de aanplant. In de Oude Wereld zijn er daar nog altijd 17 voor nodig. Rassen van Franse origine zijn het meest in trek met 36% van de wereldwijde aanplant in 2010 tegen 26% in 2000. In landen als Nieuw-Zeeland en Chili komen ze zelfs aan 90%. Frankrijk zelf komt niet verder dan 60%, aangezien de grenache daar van Spaanse afkomst is.

De actuele top 5 van mondiaal aangeplante rassen wordt aangevoerd door cabernet sauvignon waarvan de aanplant tussen 1990 en 2010 verdrievoudigde tot de huidige 300.000 hectare. Cabernet wordt gevolgd door merlot, de snel aan terrein winnende tempranillo, chardonnay en syrah. Van die laatstgenoemde verdubbelde de aanplant tussen 2000 en 2010. De grote verliezers zijn airén, de basisdruif voor Spaanse brandy in La Mancha en hoewel alleen in Spanje aangeplant ooit wel de wereldwijde nummer 1, garnacha, die met name in Spanje stuivertje wisselde met tempranillo, en trebbiano (ugni blanc).

Nog een interessant gegeven is dat blauwe rassen een voorsprong hebben genomen op witte. Hun aandeel steeg van 49 % in 2000 tot 55 % in 2010. Wellicht is de gestegen populariteit van rosé hiervoor mede verantwoordelijk geweest. Tot slot nog een curieus detail: de aanplant van China, overigens berucht om zijn ondoorzichtigheid als het op statistische informatie aankomt, zou voor niet minder dan 96 % uit blauwe rassen bestaan.

Top 10 van wereldwijd aangeplante druivenrassen in 2010:

  1. Cabernet sauvignon
  2. Merlot
  3. Airen
  4. Tempranillo
  5. Chardonnay
  6. Syrah
  7. Garnacha tinta (grenache noire)
  8. Sauvignon blanc
  9. Trebbiano toscano (ugni blanc)
  10. Pinot Noir

Australië – Prosecco mag

De Winemakers’ Federation of Australia (WFA) heeft zich met succes verzet tegen een poging van de Europese Commissie om de naam Prosecco in hun land geregistreerd te krijgen als geografische indicatie. Dit zou een verbod op het gebruik van die naam in Australië betekend hebben. Het verzet van de WFA is gebaseerd op de omstandigheid dat ‘Prosecco’ al enige tijd gebruikt wordt door Australische producenten als verwijzing naar het gelijknamige druivenras.

Na enkele maanden van juridische schermutselingen heeft Europa nu afgezien van haar eerdere claim.

Canada - Recordoogst icewine

De strenge vorst die Noord-Amerika al weken in zijn greep houdt, heeft in Canada gezorgd voor een vroege en zeker de grootste oogst van icewine aller tijden. In Niagara Peninsula (Ontario) werd ruim 6.800 ton bevroren druiven geoogst. Al vanaf medio december kon dat gebeuren voor vinifera-druiven als riesling en cabernet franc die vanwege hun dunnere schil baat hebben bij een zo vroeg mogelijke pluk. Voor de vidal met zijn dikkere schil kan dat gerust wat later gebeuren. Ook British Columbia profiteerde van de vrieskou. Daar werd ongeveer 1.000 ton geoogst, dubbel zo veel als het jaar ervoor.

Duitsland – Oogst 2013

In Duitsland heeft de oogst 2013 voor wisselende resultaten gezorgd met als algemene teneur dat de opbrengst (te) klein was en de kwaliteit zelden meer dan correct. De problemen: het koele en natte voorjaar, op grote schaal Verrieselung (coulure) en een moeizame, late rijping onder bedreiging van regen en rotting. Duitse producenten moesten het ditmaal stellen zonder goldener Oktober. Duitsland als geheel oogstte 8,3 miljoen hectoliter, ruim onder de opbrengst van 2012 en onder het meerjarig gemiddelde.

Een van de positieve uitzonderingen is de Ahr die wel vrij goed presteerde en veel meer dan 2012 oogstte. Baden werd geplaagd door overmatige regenval in oktober en oogstte veel minder dan in 2012. Verder blijken de wijnen ongewoon licht in alcohol te zijn uitgevallen, een constant gegeven voor alle Duitse wijngebieden. Met de zuren zit het vanzelfsprekend wel goed. Vandaar dat regelmatig termen als ‘levendig’ en ‘elegant’ opduiken. Franken deed het opmerkelijk goed, vooral qua rijpheid. Maar is dat gebied niet altijd een buitenbeentje?

Voor de Mosel lijkt 2013 ondermaats door gebrek aan rijpheid – zelden meer dan 80° Oechsle – een dikke min qua volume. Ter illustratie de rendementen van een toonaangevende producent met wijngaarden in drie deelgebieden van de Mosel: Mittelmosel 45 hl/ha, Saar 24 hl/ha, Ruwer 19 hl/ha. Hetzelfde verhaal voor de Nahe: weinig volume en kwaliteit aan de lichte kant. De Pfalz produceerde eveneens wat lichtere wijnen met meer zuren dan normaal, wat hier bepaald geen handicap hoeft te zijn. Mogelijk komen er diverse goede Spätburgunders aan. Uit de Rheingau redelijk positieve berichten. Hier haalde de riesling regelmatig 90° Oechsle. Minpuntje: er is te weinig wijn. ‘Fris en fruitig’ kunnen we verwachten uit Rheinhessen. Dit gebied heeft het er qua volume trouwens goed van afgebracht. In diverse andere Duitse gebieden is daarentegen het woord ‘prijsverhoging’ al regelmatig gevallen.

Oogst Duitsland 2013 in cijfers

Wijngebied

Oogst

2013

(in hl)

Verschil met

2012

(in %)

Verschil met

10-jarige gemiddelde

(in %)

Ahr

39.000

+ 30

- 5

Baden

1.000.000

- 14

- 21

Franken

435.000

- 2

- 7

Hess. Bergstraße

24.000

- 20

- 23

Mittelrhein

27.000

+/- 0

- 16

Mosel

620.000

- 7

- 30

Nahe

265.000

- 15

- 23

Pfalz

2.100.000

- 11

- 6

Rheingau

190.000

- 18

- 21

Rheinhessen

2.600.000

+/- 0

+ 1

Saale-Unstrut

42.000

+ 56

+ 5

Sachsen

18.000

- 10

- 5

Württemberg

950.000

- 17

- 15

Totaal Duitsland

8.310.000

- 8

- 10

Bron: Deutsches Weininstitut


Frankrijk – Weinig perspectief voor primeurcampagne Bordeaux 2013

De vooruitzichten voor de primeurcampagne 2013 in Bordeaux zien er niet gunstig uit. In Bordeaux zelf wordt openlijk toegegeven dat 2013 met zijn onmogelijke weersomstandigheden wel heel erg ‘uitdagend’ was. En dat zich dat in de kwaliteit van de wijnen heeft laten voelen. Meer dan ooit is het parool: selectie. Premier cru Lafite gebruikte bijvoorbeeld slechts 30% van zijn opbrengst voor de grand vin. Château Malescasse in de Médoc zal helemaal geen 2013 uitbrengen en zijn wijn anoniem in bulk verkopen wegens onvoldoende geachte kwaliteit. Le Pin in Pomerol heeft zo weinig wijn beschikbaar dat het niet zal meedoen aan primeurverkoop. De grote vraag is natuurlijk of producenten water bij de wijn zullen doen wat betreft de prijzen. Er lijkt moeilijk aan te ontkomen.

Frankrijk – Minder Champagne verkocht in 2013

Ondanks een goede decembermaand zijn de wereldwijde verkopen van Champagne in 2013 met 1,5% gedaald in vergelijking met 2012, al waren het er altijd nog wel 304 miljoen. De waarde daalde met 2% tot 4,3 miljard euro. Voornaamste boosdoeners waren Europa, waar de afzet met 4% terugliep, en Frankrijk zelf met een min van 2,3%. Landen buiten Europa deden het beter met een plus van 3,2%.

Frankrijk - Pommard wil vaart zetten achter promotie

Producenten in Pommard hebben een officiële aanvraag ingediend bij de bevoegde autoriteiten voor promotie van een aantal premiers crus binnen de grenzen van hun gemeente tot grands crus. Twee jaar hebben ze gewerkt aan het samenstellen van een 150 pagina’s tellend dossier dat het regionale INAO in Dijon moet overtuigen om aan die promotie goedkeuring te verlenen. De climats die hiervoor in aanmerking zouden moeten komen zijn Rugiens (haut en bas), Epenots (grands en petits) en Clos des Epeneaux met respectievelijk 13, 23 en 5 hectare, goed voor samen 41 hectare grand cru. Als argumenten voor promotie dienen de doorgaans hogere prijs die voor wijnen uit deze cru’s betaald wordt in vergelijking met die van andere premiers, historische classificaties waarin deze wijngaarden hoog worden aanslagen en een ‘complex terroir’. Enig uithoudingsvermogen bij de aanvragers is wel gewenst, want de ambtelijke molens van het INAO malen doorgaans langzaam.

Frankrijk - Onenigheid in Sauternes over droog wit

Het gaat niet lekker met de edelzoete wijnen uit Sauternes en Barsac. Vandaar dat heel wat producenten hun commerciële heil zoeken in de productie van droge witte. Tot nu toe hebben die het moeten stellen met de generieke Bordeaux blanc, maar er gaan stemmen op om daar AOC Graves van te maken. Gelet op de ligging van Sauternes en Barsac als een enclave binnen de Graves zit daar de nodige logica achter. Bovendien geniet Graves een hoger aanzien dan Bordeaux blanc, wat commercieel gezien een pluspunt is. Tegenstanders vrezen echter dat zo’n wijziging voor menig producent een zetje in de rug zou betekenen om volledig over te stappen van edelzoet op droog. En dat Sauternes daarmee wellicht het naburige Cérons achterna zou gaan, waar de droge AC Graves de zoete wijnen grotendeels heeft verdrongen.

 

talië – Veelbelovende Amarone 2010

In Verona is in januari het oogstjaar 2010 van Amarone della Valpolicella voorgesteld. Het is het eerste oogstjaar met de status van DOCG. Door het vrij koele en vochtige weer in 2010 hebben de wijnen over het algemeen wat minder alcohol en restsuiker en juist wat meer zuren dan in vorige jaren. Bij een per definitie krachtige en alcoholrijke wijn als Amarone is dat een positief gegeven. Met name het stijlcontrast met het warme en droge 2009 is groot. In 2010 winnen elegantie en expressie het van kracht. Tal van wijnen zullen pas in een later stadium op de markt komen omdat ze hun opvoeding nog niet voltooid hebben. De promotie tot DOCG heeft voor een opmerkelijke sprong voorwaarts in de productie van Amarone gezorgd. Die steeg immers van 8,7 miljoen flessen in 2009 tot 12,4 miljoen in 2010. Daarmee is de groei er nog niet uit, want voor 2013 – een moeilijk jaar – is de teller al gestegen tot bijna 13,8 miljoen.

Portugal – Premium ports winnen terrein

De verkoop van port is in 2013 (periode januari – november) met ruim 3% gedaald in volume vergeleken met 2012. Deze daling komt volledig op rekening van wijnen van basiskwaliteit. In deze categorie bedroeg de volumedaling namelijk 5%. Het goede nieuws voor de portshippers is de toenemende vraag (+ 4% in volume) naar premium wijnen, zij het dat die vraag sterk wisselde per afzonderlijke markt. De waarde steeg in dezelfde periode met 4,3% voor het totaal met de aantekening dat standaard ports 1% verloren en premium ports 13% wonnen. Premium ports vormen iets meer dan een vijfde van het totale volume, maar zijn goed voor 40% van de waarde. Nederland stond in 2013 op de 2e plaats qua volume (na Frankrijk) en op de 4e plaats gemeten naar waarde op de lijst van buitenlandse markten. De gemiddelde prijzen in euro/liter bedroegen 3,71 voor alle categorieën, 3,18 voor standaard ports en 8,94 voor premium kwaliteiten.

Zuid-Afrika – Aanloop naar oogst 2014 uitdagend

Het groeiseizoen 2013-2014 is er in Zuid-Afrika een geweest met de nodige uitdagingen in de wijngaard. In de zomermaanden december en januari viel er ongewoon veel regen. Dit maakte het noodzakelijk om de uitbundige groei van bladeren te corrigeren door uitdunning. Anders zou de rijping van de druiven in het geding gekomen zijn. Een kwestie van ‘energiemanagement’ dus. Het natte weer leidde ook tot een veel hogere ziektedruk dan normaal, wat ook weer ingrijpen noodzakelijk maakte. Naar verwachting begint de pluk dit jaar op veel plaatsen een week later dan gemiddeld, want behalve nat was het ook koel.

 

Man betaalt 350.000 euro voor 12 flessen wijn ( Bron Nu.nl )

Bij een veiling in Hongkong is 474.000 dollar (350.000 euro) betaald voor 12 flessen wijn. ''Dat is een record", liet David Elswood van veilinghuis Christie's zondag weten De twaalf flessen Romanee-Conti uit 1978 zijn gekocht door een man uit China.Het recordbedrag komt neer op 39.500 dollar per fles wijn of 6600 dollar per glas. Het vorige record stamt uit 2006, toen 345.000 dollar was betaald voor zes magnums Chateau Mouton-Rothschild uit 1945.

 

Handige adressen:

Bureau voor Zuid-Afrikaanse Wijn, www.wosa.co.za
Comité Roussillon Nederland, www.wijninfo.nl
Informatiebureau voor Duitse Wijnen, www.duitsewijn.nl
www.wijnplein.nl
Oostenrijkse Ambassade, www.austriantrade.nl
ProChile Handelsbevordering, www.echile.nl
Sopexa, www.fransewijn.com
Vinos de España , www.vinos-de-espana.nl
Wijninformatiecentrum, www.wijninfo.nl

  Home

Wijnhandels

Sitemap

Pictures

Wijn

mailto: Roel

Wineflight