BUITENS AAN DE VECHT en omstreken

 
Huis aan de Vecht
Theehuis aan de Vecht
Het hek van buitenplaats Vreedenhoff.
Buitenplaats Vreedenhoff in Nieuwersluis. Het hoofdgebouw en het toegangshek dateren uit omstreeks 1750. In deze periode werd het landhuis van Andries Pels in opdracht van de nieuwe eigenaar Pieter Trip vervangen door het huidige gebouw, vermoedelijk naar ontwerp van de architect Jean Coulon. Nadien zijn er nog aanpassingen aan gedaan. Het hekwerk is vervaardigd door de Amsterdamse meestersmid Gijsbert van Dijk. De tuinkoepel stamt uit 1776. (Bron: Wikipedia)
De tuinkoepel van Vreedenhoff.
Huis aan de Vecht
Huis aan de Vecht
Het buiten Cromwijck aan de Vecht licht tussen Maarssen-Dorp en Breukelen heeft zijn ontstaan te danken aan de Amsterdamse koopman Jan Jacobsz Huydecoper. Hij kocht in 1591 een stuk grond op de grens tussen Maarssen en Breukelen.  In 1637 liet hij er een buitenplaats verrijzen die zijn naam dankt aan de bocht in de rivier. Tot ongeveer het midden van de 18e eeuw bleef Cromwijck in bezit van de familie. Tussentijds werd in 1672 de buitenplaats compleet door de Franse troepen verwoest. Lukas Rotgans liet deze daarop binnen enkele jaren herbouwen. Tussen 1757 en 1904 was de buitenplaats in het bezit van de familie Bastert. (Bron o.a.: Wikipedia.)
Het buiten Cromwijck aan de Vecht
Theehuis van het buiten Gansenhoeck aan de Vecht
Gansenhoef, Buiten aan de Vecht, Zandweg, Maarssen

Het hoofdgebouw van de buitenplaats is rond 1655 gebouwd in de Hollands classicistische stijl naar ontwerp van de architect  Philips Vingboons. Gaandeweg de geschiedenis is Gansenhoef verbouwd en uitgebreid. Het bijbehorende park en de tuin dateert deels uit omstreeks 1870.

De oudste vermelding van het huis Gansenhoef dateert van 1654. In dat jaar wordt de latere dichter Lucas Rotgans op Gansenhoef geboren. Hij is een zoon van Geertruy Huydecoper en Jacob Lucas Rotgans. Van Lucas Rotgans is bekend dat hij later op Cromwijck naast Gansenhoef aan de Vecht woonde. Het huis heeft een T-vormige plattegrond; het dak is een afgeplat schilddak met de nok parallel aan de weg en aan de achterzijde haaks hierop een ander schilddak.
Gansenhoef is een aantal keer van eigenaar verwisseld. De Smeth verkoopt Gansenhoef in 1679 aan zijn zakenpartner Jacobus Scott. Scott verkoopt het huis op zijn beurt weer aan Sybrant Abbema. En Abbema heeft Gansenhoef ook niet lang in bezit, want al op 12 januari 1701, wordt opnieuw een Huydecoper (Johan Elias) de eigenaar. Rond 1860 is Edward Huijdecoper van Nigtevecht eigenaar en hij koopt in die jaren grote delen van de uitgestrekte tuinen van Hoogevecht en Otterspoor, om deze toe te voegen aan het grondgebied van Gansenhoef. Daarna blijft het tot 1904 in de familie Huydecoper. Na weer enkele malen van eigenaar verwisseld te zijn, wordt in juli 1947 Gansenhoef aangekocht door de stichting Nationaal Geuzengesticht 'Wilhelmus van Nassauen'. Deze stichting, die al in 1873 opgericht is, trekt zich het lot aan van weeskinderen.

Bron. o.a. Wikipedia en Buitenplaatsen in Nederland.nl

Landgoed Trompenburg, 's Gravenland; waarschijnlijk gebouwd door Daniël Stalpaert in opdracht van Cornelis Tromp (1629-1690), zoon van admiraal Maarten Harpertsz Tromp. De opzet van het huis, toen de Hooge Dreuvik geheten, dateert al uit 1654
Trompenburg, 's Gravenland Trompenburg, 's Gravenland
Het buiten Trompenburg, 's Gravenland
Admiraal Tromp woonde in Amsterdam op de Oudezijds Voorburgwal 136.  Boven de voordeur werd in 1773 dit deurstuk in een nieuw gebouwd pand geplaatst.

Lees  ook: http://www.blaauwlakenblok.nl/de-wandeling/oudezijds-voorburgwal-136/

Kasteel Nyenrode

Nyenrode. Ooit eigendom van Kunsthandelaar Jaques Goudstikker

Weresteyn

Rupelmonde, Buiten aan de Vecht

Het huidige huis werd rond 1650 gebouwd. De eerste bekende eigenaar van het huis was Jean de Wolf, een bekende Amsterdamse koopman uit de 18e eeuw. Vermoedelijk gaf hij het huis de naam Bereveld, dat later door één van de volgende bewoners werd veranderd in Rupelmonde. Deze volgende bewoner was een gevluchte doopsgezinde koopman uit Rupelmonde nabij Antwerpen. Van oorsprong was het huis in Lodewijk XIV-stijl gebouwd.
Na het overlijden van Lucas Bols, erft zijn dochter Benina Sophia het huis. Zij trouwde met Jacob Berthon en samen besluiten zij in 1768 het huis grondig te laten restaureren. Het huis wordt aan de Vechtzijde vergroot met een koepelkamer in Lodewijk-XV stijl. Tevens wordt het huis aan dezelfde zijde voorzien van twee alliantiewapens. De beide schildhouders Neptunus en Mercurius verwijzen naar de bron van welvaart van de bouwheer.

Bovenop het huis bevindt zich een attiek, die twee doelen had: zowel een architectonische versiering als bescherming, wanneer men vanaf het dak van het uitzicht wilde genieten. Deze attiek is ook in Lodewijk-XV stijl gemaakt, evenals het hetwerk van de aanlegsteiger.

Bron: Kastelen in Utrecht.nl

Rupelmonde, Buiten aan de Vecht

Rupelmonde, Buiten aan de Vecht, Nieuwersluis - Rijksstraatweg 24; Het huidige huis werd rond 1650 gebouwd.

Vechtvliet, Breukelen - Rijksstraatweg 220  Deze buitenplaats, ook wel  Vegtvliet werd omstreeks 1670 gebouwd in opdracht van de Amsterdamse koopman Willem van den Broeck door Philip Vingboons

Molen de Hoop, Loenen

Landhuis aan de Vecht

 Foto Huizen aan de Vecht, Foto's Roeland Koning

Stichtse Vecht

Wijdemeren

Weesp

Nederhorst den Berg

Wijdemeren

Tienhoven

Loenen

Buitens Noord Holland

For info or order in 300 dpi: info@studiokoning.nl  Foto's: Roeland Koning: (+31) 06-54623377

Contactinformatie
Sitemap
Fotoindex Studio Koning
Home

 

Foto index 1 Foto index 2 Foto Relax Pictures Fish Antiques and Arts
Pictures Wine Europe 1 Pictures Wine Europe 2 Pictures Wine Burgundy Pictures Wine Germany Pictures Wine Bordeaux
Picture wine Portugal Picture Portugal Douro Pictures Portugal Pictures wine Spain Foto Elzas
Foto Italië 1 Pictures wine Italy 2 Foto Italië 3 Foto Italië 4 Foto Toscane
Pictures Wine Loire Drinks Foto Frankrijk Pictures Sky Foto bloemen
Horeca Interieur 1 Horeca Interieur 2 Horeca Interieur 3 Horeca Interieur 4 Pictures Holland
Foto Molens Foto Ziekenhuis Foto ziekenhuis 2 Foto Gezondheidszorg Veelluiken
Amsterdam 1 Eilanden AMSTERDAM NU Amsterdam 3 IJburg Amsterdam 4 Kinkerbuurt Amsterdam 5 Kinkerbuurt
Amsterdam  Stadsvernieuwing Amsterdam 7 Sneeuw Amsterdam 8 Oost Amsterdam 9 Winkels Amsterdam 10 Hoeken
Amsterdam 11 Sloten Amsterdam 12 Auto's Amsterdam 13 Diversen Amsterdam 14 Mensen Amsterdam 15 Mensen
Amsterdam 16 Boven Amsterdam 17 Torens Amsterdam 18 Diversen Amsterdam 19 OW Amsterdam 20 In actie
Amsterdam 21 graffiti Amsterdam Peperbussen Amsterdam Albert Cuyp Foto Amsterdam Oost Amsterdam De Pijp
Mooi Amsterdam Foto Onderwijs 1 Foto Onderwijs 2 Foto Onderwijs 3 Foto's Overigen 1
Foto' s Overigen 2 Foto Biesbosch Foto Duinen Sitemap Terug naar Studio Koning

© Roeland Koning