DE BEURS VAN ZOCHER en ander werk van deze architect.

 
De Beurs van Zocher was na de Beurs van Hendrik De Keyser de tweede beurs in Amsterdam. Ze bevond zich op de plek waar nu De Bijenkorf staat op De Dam. Het gebouw werd tussen 1841 en 1845 gebouwd naar ontwerp van architect Jan David Zocher (1791-1870). Nadat dit gebouw was gesloopt betrok men de nieuw gebouwde Beurs van Berlage. Wat het uiterlijk betreft was hij   neoclassicistisch met een portiek bestaande uit voor Nederlandse begrippen kolossale Ionische zuilen Wikipedia Beurs van Zocher zuilen.
Dit is dezelfde opname als de ingekleurde geïdealiseerde foto hierboven, let eens op de verschillen. In de oorspronkelijke zwartwit foto loopt er een klein ventje links onder de beurs en voor het rijtuig met paard is het lopende mannetje op de kleurenkaart weggepoetst. Photoshop avant la lettre.
De Beurs van Zocher op een ansichtkaart die in 1903 naar Japan werd verstuurd... De foto dateert uit het einde van de 19e eeuw.
Het interieur van de Beurs van Zocher op de Dam
De Beurs van Zocher werd na de voltooing van de Beurs van Berlage in 1903 gesloopt. In 1904 werden de meeste paarden van de paardentram geveild. Rechts op de foto een stukje van het Commandantshuis op de Dam. Let even op het mannetje met ladder boven op de beurs.
Dienstwoning Vondelpark 1. Jan David Zocher. Hij ontwierp ook het Vondelpark zelf als tuinarchitect. Foto 27-07-2014

Een rond ca. 1865-1870 westelijk in het Vondelpark direct bij de hoofdingang aan de Stadhouderskade opgetrokken PARKOPZICHTERSWONING in neo-classicistische stijl met landelijke invloeden in de detaillering in opdracht van het bestuur van de 'Vereeniging tot aanleg van een Ry- en Wandelpark te Amsterdam'. De opzichterswoning is mogelijk ontworpen door J.D. Zocher. Omschrijving Een op een nagenoeg vierkante plattegrond in gepleisterde baksteen opgetrokken woonhuis bestaande uit twee verdiepingen onder een samenstel van een overstekend zadeldak en een overstekend lessenaardak, beide bedekt met pannen. Het huis bestaat aan de voorzijde (N) uit twee traveeen. De smallere en lagere ingangstravee is iets naar achter teruggezet met beganegronds een rechthoekige houten deur met ijzeren deurklopper en een klein vierkant venster. Daarboven een eenruits bovenlicht. Het muurvlak van de verdieping is met beschot bekleed waarbij de smalle houten planken verticaal tegen elkaar zijn geplaatst en aan de onderzijde tandvormig zijn ingesneden. In het midden een kruisvenster met geknikte bovendorpel en openslaande ramen. De rechtertravee heeft beganegronds een driehoekerker met diepgelegen houten kozijnen in zeer licht gebogen vensteruitsparingen met geprofileerd kantelaaf. Daarboven een fries met twee waterspuwers. Het erkerdak is bekleed met zink. In de verdiepingen een groot rondboogvormig venster met een houten roedenverdeling en openslaande ramen. Bovenlicht in tweeën onderverdeeld. Boven het raam een rondboogvormige waterlijst waarin schelpvormige sluitsteen rustend op twee peervormige consoles. Aan de onderkant van het dakoverstek in de daknok aan de onderzijde tandvormig ingesneden houten planken, verticaal tegen elkaar geplaatst. De puntvormige daklijst is geprofileerd. Linkerzijgevel (O) met overstekend dak met geprofileerde gootlijst. Aan de bovenzijde van de gevel houten beschot, aan de onderzijde tandvormig ingesneden. Gekoppeld venster met houten stijl. Schuiframen met in tweeën verdeelde bovenlichten. Boven het venster fraai geprofileerde waterlijst aan beide uiteinden rustend op twee sierconsoles. Aan de uiteinden van de gevel wordt de overgang van dak naar muurvlak gevormd door twee houten sierkorbelen. Dakkapel met drie vensters. Rechterzijgevel (W) met glazen serre welke toen ter tijd dienst deed als 'hulplokaal voor voorlopige opname van drenkelingen en schijndoden'. Achtergevel (Z) nagenoeg identiek aan voorgevel. In de linkertravee in plaats van de driehoekerker een rechthoekig raam. In de lagere en naar achter gerooide rechtertravee een achteringang met twee naastliggende kleine vensters met onderdorpel. Waardering Voormalige parkopzichterswoning van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en als architectonisch en functioneel onderdeel van het Vondelpark.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Op de oude begraafplaats Kleverlaan in Haarlem bevinden zich de graven van de architecten vader Jan David en zoon Louis Paul Zocher. Vader en zoon ontwierpen o.a. in Amsterdam ook een deel van de begraafplaats Zorgvlied en in Lisse het park De Keuekenhof

Foto Amsterdam, Roeland Koning

De Dam

Architecten in Amsterdam

For info or order in 300 dpi: info@studiokoning.nl  Foto's: Roeland Koning: (+31) 06-54623377

 

Contactinformatie
Sitemap
Fotoindex Studio Koning
Home

 

Foto index 1 Foto index 2 Foto Relax Pictures Fish Antiques and Arts
Pictures Wine Europe 1 Pictures Wine Europe 2 Pictures Wine Burgundy Pictures Wine Germany Pictures Wine Bordeaux
Picture wine Portugal Picture Portugal Douro Pictures Portugal Pictures wine Spain Foto Elzas
Foto Italië 1 Pictures wine Italy 2 Foto Italië 3 Foto Italië 4 Foto Toscane
Pictures Wine Loire Drinks Foto Frankrijk Pictures Sky Foto Bloemen
Horeca Amsterdam 1 Horeca Interieur 2 Horeca Interieur 3 Horeca Interieur 4 Pictures Holland
Foto Molens Foto Ziekenhuis Foto ziekenhuis 2 Foto Gezondheidszorg Veelluiken
Amsterdam 1 Eilanden AMSTERDAM NU Amsterdam 3 IJburg Amsterdam 4 Kinkerbuurt Amsterdam 5 Kinkerbuurt
Amsterdam  Stadsvernieuwing Amsterdam 7 Sneeuw Amsterdam 8 Oost Amsterdam 9 Winkels Amsterdam 10 Hoeken
Amsterdam 11 Sloten Amsterdam 12 Auto's Amsterdam 13 Diversen Amsterdam 14 Mensen Amsterdam 15 Mensen
Amsterdam 16 Boven Amsterdam 17 Torens Amsterdam 18 Diversen Amsterdam 19 OW Amsterdam 20 In actie
Amsterdam 21 graffiti Amsterdam Peperbussen Amsterdam Albert Cuyp Foto Amsterdam Oost Amsterdam De Pijp
Mooi Amsterdam Foto Onderwijs 1 Foto Onderwijs 2 Foto Onderwijs 3 Foto's Overigen 1
Foto' s Overigen 2 Foto Biesbosch Foto Duinen Sitemap Terug naar Studio Koning